Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yona on uuden elämänsä alussa: "Terveen itsetunnon löytäminen on ollut teemani"

Artisti Yona on asunut Jyväskylässä pian vuoden. ”Nyt tuntuu siltä, etten ole lähdössä täältä mihinkään”.

Yona tarkoittaa hepreaksi kyyhkystä. Se ei ollut Johanna Rasmuksen, artistinimeltään Yonan, alkuperäinen ajatus nimen takana, mutta se sopii hänelle hyvin. Yhdenlainen viestintuoja on hänkin – viesti välittyy musiikin kautta.

– Tykkään tehdä musaa niin, että minulla on jotain sanottavaa, se jää elämään ja silloin sillä on jokin syvempi merkitys. Pelkästään aamukahvin juominen voi olla merkityksellistä. Kiitollisuusharjoittelun kautta merkityksiä voi löytää vähäpätöiseltäkin tuntuvista asioista, Yona kuvailee.

– En tiedä uskonko jumalaan tai mihinkään, mutta jos jotakin tapahtuu, ajattelen mielelläni, että tämä on varmasti jonkun suuren suunnitelman tulos.

Yona on kriitikoiden ylistämä, monipuolinen artisti. Hän syntyi Itävallassa perheen iltatähdeksi, mutta muutti kuitenkin pian perheensä kanssa Ouluun, jossa hän asui varhaisimman lapsuutensa. Ollessaan 10-vuotias perhe muutti Kuopioon ja myöhemmin Helsinkiin. Jyväskylässä Yona asui opiskeluaikoinaan.

– Muutin Jyväskylään oikeastaan jazzin perässä vuonna 2004. Täällä oli Jazz Bar, josta tuli Poppari, ja siellä oli tosi rikas jamikulttuuri. Ja on edelleenkin, mutta aiemmin se oli vielä enemmän jazzia. Edelleen bändissäni on ihmisiä, joihin silloin tutustuin. Asuin Jyväskylässä pari vuotta ja muutin Helsinkiin, jossa viimeistelin konservatorio-opintoni.

Helsingissä vierähti lähes 20 vuotta. Erityisesti viime vuodet olivat haastavia: avioero ja korona-aika. Yona kaipasi maisemanvaihdosta ja muutti takaisin Jyväskylään.

– Mulla on aina joku tragedia päällä, mutta silloin oli erityisen raskasta. Koen, että elän nyt uuden elämän alkua. Urani on kehittynyt siihen suuntaan mitä olen toivonutkin, olen myös levähdellyt, ja nyt alan rakentaa elämää sellaiseksi, mitä haluan. Koen olevani voimissani.

Yonan mielestä ihmisellä itsellään on aina jonkinlainen vastuu omasta hyvinvoinnistaan.

– Apuja voi saada muualta, mutta itse pitää olla valmis jatkamaan ja hoitamaan itseään. Viime vuodet olen rakentanut itselleni hyvää pohjaa, jonka päälle voi rakentaa omanlaisensa elämän. Terveen itsetunnon löytäminen on ollut teemani.

Aika ei kullannut muistoja Jyväskylästä, vaan Yona kehuu kaupunkia vuolaasti. Se on juuri niin kiva kuin hän muistikin.

– Jyväskylä on tosi, tosi, tosi kiva kaupunki, monipuolisesti. Täällä on kulttuuria ja yliopistokaupungin elävää kuplintaa ja rauhallista elämänsykettä. Täällä saa olla myös omissa oloissaan. Olen sosiaalinen ihminen, mutta minussa on myös vahva erakkopuoli.

Yona seuraa mielenkiinnolla kaupungin kehittymistä ja toivoo pääsevänsä näkemään esimerkiksi uuden konserttisalin valmistumisen.

– Odotan innolla, että tänne rakennettaisiin konserttisali ja pääsisi olemaan jotenkin mukana siinä. Koen, että Jyväskylässä on vahva kulttuurikaupunki ja olen innolla rakentamassa sitä mukana. Tykkään myös Jyväskylän kaupunkisuunnittelusta, miten kaikki kehittyy kuten satama-alue. Nyt tuntuu sitä, etten ole lähdössä täältä mihinkään – mahdollisesti koskaan. Jyväskylä on täydellinen kaupunki.

Tällä hetkellä artisti toipuu Vain elämää -leiristä. Yona nähdään ohjelman 13. kaudella.

– Olimme leirillä yhdeksän päivää. Nukuimme keskimäärin ehkä noin viisi tuntia yössä, taukoja ei ollut. Kuvaukset olivat koko ajan, kun oli valveilla.

Mutta laulaja ja lauluntekijä on onnellinen. Vaikka joillekin indie-artistin osallistuminen ohjelmaan oli yllätys, Yonan itsensä ei tarvinnut harkita osallistumistaan hetkeäkään.

– Uskokaa vain: Vain elämää on sellainen ohjelma, josta olen haaveillut ensimmäisestä kauheasta lähtien. Se, että saa tehdä eri artistien biiseistä erilaisia versioita, se on just se mitä rakastan. Leikitellä eri tyyleillä ja tyylilajeilla. Se on myös tosi musiikkikeskeinen ohjelma, jossa persoonansa voi näyttää sellaisen kuin se on.