Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taiteilija luonnehtii teoksiaan söpöilyksi: ”Unelmointi kuuluu joka elämänvaiheeseen”

Kirsi Neuvosen teoksissa yhdistyy maalauksellinen ja piirrosmainen ilmaisu.

Jyväskyläläisen kuvataiteilija Kirsi Neuvosen Jalat maassa – Pää pilvissä -näyttely Galleria Beckerissä koostuu hänen parin viime vuoden aikana tekemistään monotypioista. Näyttely on saanut nimensä unelmoinnista, jonka Neuvonen kokee kuuluvan jokaiseen elämänvaiheeseen.

– Jalat maassa kuvaa tukevaa realistista elämänasennetta, kun taas pää pilvissä kuvaa ihmismieltä, joka tavoittelee jotain uutta.

Esillä on sekä mustavalkoisia että värillisiä monotypioita. Mustavalkoisessa ilmaisussa Neuvoselle on tärkeää värien rytmi. Värillisissä monotypioissaan hän on käyttänyt hempeitä sävyjä, ja yhdistellyt muun muassa pinkkiä ja sinistä.

– Teoksen värit valikoituvat yleensä päivän fiiliksen mukaan, Neuvonen kertoo.

Neuvonen luonnehtii monia näyttelyteoksiaan eräänlaiseksi söpöilyksi. Teoksissa lapset esittelevät päällään olevia hienoja mekkoja. Neuvonen on saanut inspiraatiota töihinsä selailemalla netissä lastenvaatekuvastoja. Neuvosen ajatukset ovat olleet myös omassa lapsuudessa ja muistoissa siitä, kuinka hänen äitinsä ompeli lapsille vaatteita.

– Äitini valmistui vuonna 1956 ompelijaksi Jyvälän kansanopistosta. Siihen aikaan ei ollut lastenvaatekauppoja.

Vielä jokin aika sitten ihmishahmo oli hänen teoksissaan läsnä ääriviivamaisena.

– Olen siirtynyt kuvaamaan ihmistä aiempaa kolmiulotteisemmin, ja ihmishahmon koko töissä on suurentunut, Neuvonen pohtii.

Aiemmin pääasiassa metalligrafiikkaa tehnyt Neuvonen on kokenut monotypioiden tekemisen vapauttavana. Hän maalaa värit painolaatalle ja painaa kuvan paperille. Vedoksen kuivuttua Neuvonen jatkaa teoksen työstämistä piirtäen lyijykynällä. Tekniikalla syntyy uniikkeja teoksia. Töissä yksityiskohtainen piirrosjälki yhdistyy maalaukselliseen ilmaisuun.

– Pidän syntyvästä akvarellimaisesta jäljestä. Työskentely on usein spontaania ja nopeaa, ja mukana on myös sattumaa ja yllätyksellisyyttä.

Neuvonen viehättyy luonnosmaisesta ilmaisusta. Hän sanoo tavoittelevansa teoksiinsa keveyttä yhdistettynä hentoon viivaan ja kokee monotypian ja lyijykynän yhdistelmän antavan siihen mahdollisuuden.

Keveys näkyy myös näyttelyn kuvamaailmassa, Neuvonen on kuvannut monissa teoksissaan esimerkiksi harsomaisia tyllihameita, läpikuultavia verhoja sekä perhosten ja lintujen siipiä.

Jalat maassa – Pää pilvissä. Galleria Becker, 11.–29.6.