Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Naissaaren Koskenhengessä virtaa uusi energia – ravintoloitsija avaa myös tunnelmallisen salakapakan

Naissaaren Koskenhengessä luodaan uutta ja luotetaan timantteihin.

Kahvin juomisella Vaajakosken kanavan maisemissa on pitkät perinteet, sillä Naissaaren keltaisessa puurakennuksessa on ollut kahvilatoimintaa jo kolmella vuosikymmenellä. Pari vuotta sitten yrittäjä vaihtui, ja kahvilaravintola sekä juhlapaikka saivat uuden nimen: Koskenhenki. Ravintoloitsija, Marianne Hautsalo, ottaa vieraansa tottuneesti vastaan. Hän kokee olevansa yrittäjän sijaan rohkaisija, uuden luoja ja asioiden käynnistäjä.

– Se mitä itse teen, ei ole se pointti vaan se, mitä saan muut tekemään. Toivon, että ihmiset kasvaisivat omaan potentiaaliinsa ja sen ylikin. Välillä pusken varmaan liikaakin, olen myös aika vaativa, Hautsalo kertoo.

Hautsalolla itsellään on usein monta rautaa tulessa, tai pitäisikö sanoa monta munaa haudottavanaan. Hän on myös lintutila Siltajoen Sirkusta ja Siilon Puotia, joka on kana- ja kanikasvattajan verkkokauppa. Linnut olivat Hautsalolle alun perin harrastus; kolmesta kanasta kasvoikin kolme kanalaa. Naissaaren kahvilarakennuksenkin Hautsalo päätyi ostamaan itselleen vähän sattumalta. Alun perin hän etsi kivijalkakauppaa Siilon Puodille, mutta päätyikin ottamaan koko kahvilarakennuksen näppeihinsä vuonna 2020. Niin hänestä tulikin myös ravintola-alan yrittäjä.

– Tieto oli mennyt universumille jo puoli vuotta aikaisemmin. Tapasin silloin muita naisyrittäjiä ja kerroin heille, että aika usein harrastuksesta tuleekin työ: tanssista tuli työ, myöhemmin it-alasta tuli työ, valokuvauksesta tuli työ. Nostin lasia ja sanoin: "Seuraavaksi alan harrastaa skumpan juomista". Nykyään pidän myös kuoharitastingeja, Hautsalo naurahtaa.

Koskenhengen alkutaival oli haastava; korona painoi päälle ja rakennuksesta löytyi odotettua suurempia remonttitarpeita. Tarkoituksena oli uusia vain keittiö, mutta remontin yhteydessä purkutöitä jouduttiin tekemään paikoin jopa kivijalkaan saakka. Samalla etsittiin timantteja eli tulevaa henkilökuntaa.

– Mietimme rekrytointeja tarkasti edelleen, eli että onko tämä henkilö meille se uusi timantti. Tiimi on juuri niin hyvä, kuin sen heikoin lenkki on. Kun ihminen on oikeassa työssä, se pääsee loistamaan ja kehittyy. Silloin työhön on paloa ja intoa. Jos organisaatiossa sattuu olemaan sellainen ihminen, jolla ei sitä ole, joudutaan käyttämään aikaa sellaisin asioihin, jotka eivät palvele ketään.

Yrittäjänä täytyy aika ajoin katsoa myös peiliin.

– Ei ole vaikea katsoa itseään peiliin, mutta kyllähän se ärsyttää jos huomaa, että itse kusee hommaa; on väsynyt, kiukkuinen tai sanoo asiasta puolihuolimattomasti. Kaikki ovat saaneet osakseen huonoa johtamista ja sen tietää, miten asiat jäävät mieleen ja vievät energiaa. Emme katso huonoa työntekoa keneltäkään – miksi siis esimies saisi johtaa huonosti?

Kesä näyttää kiireiseltä, ja Koskenhengen viikonloput ovatkin buukattuna yksityistilaisuuksille. Taloudellisesti vaikean talven jälkeen se tuntuu erityisen hyvältä. Rakennuksen alakertaan avataan 17. kesäkuuta myös niin sanottu salakapakka. Hämärässä kellaritilassa on omanlaisensa fiilis.

– Salakapakka on talon kellariin remontoitu tunnelmallinen tila, joka on asiakkaidemme käytössä tapahtumaperjantaisin sekä vuokrattavissa yksityisjuhliin kuten polttareihin, tastingeihin ja illanistujaisiin. Saimme anniskeluluvat kellarille ja sen kupeeseen nikkaroitavalle pikkuterassille. Ainakin kesällä kellari on auki myös tapahtumien aikaan ja lämpimillä ilmoilla.

Naissaaren Koskenhengessä on satsattu tunnelmaan estetiikkaa unohtamatta.

– Mutta ajatuksemme on, että esimerkiksi ruoka ei ole vain hyvää ja esteettistä. Pyrimme eettisyyteen eli ostamme paljon myös lähi- ja pientuottajilta. Sama eettisyys koskee työntekoa: harvoin ihminen uupuu työnmäärästä vaan se johtuu työoloista. Työpaikan sosiaaliset suhteet vaikuttavat siihen paljon.

Marianne Hautsalon katse on jo tulevaisuudessa, vaikka Koskenhengen virta on vasta löytänyt uomansa. Hautsalo haluaa löytää uusia juttuja, olla rohkea ja rohkaista. Aloittaa. Sitä, mitä uutta kulman takana on, hän ei paljasta vielä.

– Minulla on tunne, että jotain uutta on jo tulossa, hän hymyilee.