Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karvakorvia hemmotellaan koirapuistoissa – myös Elmo ottaa kaiken ilon irti vapaudesta

Koirapuistoille on kysyntää ja uusia puistoja onkin suunnitteilla.

Facebookin keskustelupalstalla kysellään, onko Kankaan alueella omaa koirapuistoa. Vastauksien seasta löytyy ohje, jonka mukaan koirapuisto löytyy Tourutornia vastapäätä olevasta metsästä. Löydän paikan päälle näillä ohjeilla, mutta puistossa ei ole ketään. Pian hiekkatietä puiston porteille saapuu pariskunta. Puolitoistavuotias mäyräkoira Elmo tietää, että kohta saa pinkoa niin kovaa kuin tassuista lähtee.

– Täällä on harvoin muita, koska ei tätä löydy edes Google Mapsista, Laura Niemi sanoo.

– En tiedä, tietääkö ihmiset edes tällaisesta koirapuistosta. Ei mekään tiedetty, vaan sattumalta kävelimme tästä joskus ohi, Niko Laulainen lisää.

Kankaan Hurttanurkka -kyltissä kerrotaan, että Kankaan koirapuisto on tilapäinen. Tiedon vahvistaa Jyväskylän kaupungin projektipäällikkö Kaisa Hirvaskoski-Leinonen:

– Alueella on vielä paljon rakentamatonta aluetta, mikä mahdollistaa erilaisten tilapäisjärjestelyjen, kuten peliaktiviteettien, toteuttamisen asukkaiden ja työntekijöiden iloksi. Koirapuisto on yksi tällainen järjestely, ja se toteutettiin Kankaan koiranomistajien aloitteesta. Koirapuisto rakennettiin yhteistyössä YIT:n ja Skanskan kanssa. Kun rakentaminen alueella etenee, puisto poistuu. Mutta ihan lähitulevaisuudessa ei ole tarvetta sen poistamiselle, Hirvaskoski-Leinonen sanoo.

Vapaasti käytettävissä olevia koirapuistoja tuli toimituksen tietoon kahdeksan, Laukaan koirapuisto mukaan lukien.

Jyväskylässä kaupungin kunnossapidossa on kaksi koirapuistoa ja koirien uimapaikka. Muut koirapuistot ovat esimerkiksi eri yhdistysten ylläpitämiä.

– Koirapuistoilla on kysyntää ja niitä pyydetään jatkuvasti lisää. Suunnitteilla on toteuttaa kaksi uutta koirapuistoa: Vaajakoski–Halssila-alueelle yksi sekä Keljonkankaalle yksi, kun sopiva paikka löytyy, kertoo puistomestari Jari Moilanen Jyväskylän kaupungilta.

Laukaassa on uudehko koirapuisto, joka avattiin vuonna 2020.

– Tällä hetkellä seuraamme kävijämääriä ja varmasti jossakin vaiheessa tiedustelemme käyttäjiltä, tai paremminkin heidän isänniltä ja emänniltä, kokemuksia. Jos seuraavaa koirapuistoa alettaisiin rakentaa, se voisi tulla ehkäpä Lievestuoreen suunnalle. Mutta suunnitelmia tai päätöksiä ei vielä asiasta tosiaankaan ole, kertoo Laukaan kunnan yhdyskuntatekniikan päällikkö Jan Viilos.

Muuramessa ei ole kunnan hallinnoimaa koirapuistoa, mutta vuosi sitten kuntalaisaloitteessa toivottiin, että kunta rakennuttaisi koirapuiston.

Muuramen kunnanhallituksen pöytäkirjan mukaan vuonna 2020 laaditun Kenttätien liikuntapuiston yleissuunnitelmassa on osoitettu paikka koirapuistolle suunnittelualueen pohjoispuolelle.

Alueen asemakaavoituksen alustavan aikataulun mukaan tavoitteena on laatia osallistumis- ja arviointisuunnitelma loppuvuodesta 2022. Mahdollinen aluevaraus koirapuistolle tutkitaan kaavaprosessin yhteydessä. Sen jälkeen kunta voi ottaa tarkemmin kantaa, lähteekö se itse toteuttamaan koirapuistoa, vai onko tavoitteena yhdistysvetoinen hanke.

Jyväskylän kaupungin viherrakennuttaja Timo Mattila muistuttaa, että lain mukaan koirat on pidettävä kytkettyinä taajamissa. Koiria voi pitää taajamissa vapaina ainoastaan koirapuistoissa, koirien harjoituspaikoissa sekä suljetuilla piha-alueilla. Myös tällöin koirien on oltava omistajansa tai haltijansa valvonnassa. Myös metsästyslaissa säädetään muun muassa koiran kiinnipitovelvollisuudesta.

– Laissa mainitaan kaikki paikat, joissa koiria ei saa ulkoiluttaa, ellei sitä ole erikseen sallittu. Kiellettyjä ovat esimerkiksi yleiset uimarannat, torit toriaikana, lasten leikkipaikat, urheilukentät sekä yleiseen käyttöön kunnostetut hiihtoladut. Laki kumoaa kunnalliset järjestyssäännöt ja se koskee kaikkia taajama-alueita.

– Koiran omistajalla on vastuunsa myös kevytväylillä: koiraa on pidettävä talutushihna lyhyenä ja hallinnassa väylän reunassa, Jari Moilanen lisää.

Koiraa saa uittaa kaikkialla muualla paitsi ihmisten käyttämällä uimarannalla. Koirille on myös oma uimapaikka Rantaraitilla. Yksityiselle rannalle koiraa ei saa viedä.

Koiran omistajan on huolehdittava, että koiran jätökset eivät jää hoidetulle alueelle taajamassa. Koirankakkapusseja saa laittaa kaikkiin kaupungin julkisilla paikoilla oleviin roska-astioihin, joita on yli 1 300 kappaletta.

Laura Niemi ja Niko Laulainen ovat tyytyväisiä siihen, miten Jyväskylässä on huomioitu koirat.

– Esimerkiksi kyltit, joiden ohesta saa ilmaisia koirankakkapusseja, ovat vitsin hyvä, Niemi sanoo.