Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysymys ja vastaus | Poliisin lupapalveluissa on ollut ruuhkaa – kuinka nopeasti passin saa Jyväskylässä?

Keväällä uutisoitiin valtakunnallisesti, että poliisiasemilla on nyt pahimmat passiruuhkat vuosiin. Ruuhkat ovat koskeneet koko Suomea, mutta erityisesti suurimpia kaupunkeja – myös Jyväskylää.

Koskevatko ruuhkat nimenomaan sellaisia passihakemuksia, jotka vaativat käynnin poliisiasemalla, Sisä-Suomen Lupapalveluyksikön lupapäällikkö Hannele Koskela?

Kyllä. Jos asiakirjaa haetaan kokonaan sähköisesti niin silloin ei pääsääntöisesti käyntiä vaadita.

Mitkä passihakemukset vaativat käynnin poliisi-asemalla?

Passi on voimassa viisi vuotta. Jos sormenjälkien ja nimikirjoitusnäytteen ottamisesta on yli kuusi vuotta, niin silloin käynti poliisiasemalla vaaditaan. Poliisilaitos voi myös kutsua asiakkaan paikan päälle esimerkiksi asiakkaan tunnistamista varten.

Kuinka pitkän ajan päähän vapaan asiointiajan saaminen voi mennä?

Tällä hetkellä vapaat ajat menevät elokuulle, mutta tilanne vaihtelee päivittäin ja avaamme lisää ajanvarausaikoja viikoittain. Myös muutamia peruutusaikoja tulee lähes päivittäin, joten kannattaa käydä useamman kerran katsomassa poliisin ajanvarausta. Korostaisin, että nyt olisivat asialla vain ne ihmiset, jotka oikeasti tarvitsevat passia nyt. Jos matkasi on vasta syksyllä, niin on mahdollista varata aika jo nyt esimerkiksi syys-lokakuulle.

Kun passihakemus on tehty, kauanko passin toimitusaika on?

Passin toimitusaika on poliisin päätöksestä 8–12 arkipäivää. Pikapassin ja express-passin saa nopeammin. (Lisätietoja toimitusajoista www.poliisi.fi).

Onko ruuhka helpottanut tai onko kolea alkukesä lisännyt passihakemuksia entisestään?

Asiointiajan saamiseen liittyvät ruuhkat eivät ole vielä helpottaneet Jyväskylässä. Olemme rekrytoineet uusia työntekijöitä, mikä on hieman auttanut tilannetta. Tämä korona-ajasta johtuva passiruuhka on aivan poikkeuksellinen, näin pahaa ruuhkaa meillä ei ole aiemmin ollut. Todennäköisesti tilanne jatkuu ruuhkaisena pitkään.

Jos passin tarvitsee kiireellisesti, kuinka kannattaa toimia?

Ensin täytyy mennä passikuvaan, jonka jälkeen passihakemus kannattaa laittaa vireille sähköisesti. Peruutusajat kannattaa tarkistaa ja jos aikoja ei löydy, niin tällöin on tultava jonottamaan aamulla. Avaamme kello 8.00 (tiistaisin avaamme kello 9.00). Asiakkaiden peruuttamat ajat tulevat näkyviin ja muiden asiakkaiden varattaviksi poliisin nettisivujen ajanvarausohjelmaan ja poliisin valtakunnalliseen neuvontapuhelimeen.

Onko Jyväskylän poliisi-aseman lupapalvelu sijainnut kauan Urhonkatu 2 -osoitteessa?

Vuodesta 2008 alkaen.