Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Urheilu ja taide yhdistyvät voimistelun suur­tapahtumassa

Jyväskyläläinen Laura Virkkula on suunnitellut suuren koreografian Gymnaestrada-tapahtumaan.

Iso joukko jyväskyläläisiä urheilijoita ja esiintyjiä suuntaa tällä viikolla Tampereelle, kun voimistelun suurtapahtuma Gymnaestrada valtaa kaupungin.

– Tapahtuman pääasiana ei ole kilpaileminen, vaan esiintyminen ja yhdessä voimistelusta nauttiminen. Paikalle tulee paljon väkeä Suomesta, mutta osallistujia on myös ainakin Saksasta, Jyväskylän Naisvoimistelijoiden Laura Virkkula taustoittaa.

Tapahtumaan lähtee 254 Jyväskylän Naisvoimistelijoiden urheilijaa ja Jyväskylästä lähtee muidenkin seurojen edustajia. Virkkula näkeekin Jyväskylän vireänä voimistelukaupunkina, joka tarjoaa erinomaiset kilpailu- ja harrastusmahdollisuudet voimisteluun.

Mahdollisuudet ovat toteutuneet myös Virkkulalle itselleen, sillä hänellä on kokemusta voimistelusta jo vuosikymmenten ajalta. Oma aktiiviura päättyi vuoden 2003 joukkuevoimistelun MM-kisoihin, minkä jälkeen seuratyö on jatkunut monessa roolissa. Nyt päähuomion vie koreografioiden suunnittelu.

Joku aina jotenkin vetää myös esiintymislavoille.

Laura Virkkula

– Voimistelu on minulle jonkinlainen elämäntapa. Se on hyvä keino ilmaista itseään, ja nyt pääsen käyttämään luovuutta koreografioiden suunnittelussa, Virkkula toteaa.

Virkkula on ohjannut 15 vuotta Leidit-ryhmää, joka koostuu 50–80-vuotiaista voimistelijoista. Leidit ovat osana 170-päistä Ikivireät-voimistelijaryhmää, joka esiintyy Tampereella tänä viikonloppuna. Virkkula on suunnittelut suurryhmän koreografian.

Hän suunnitteli ensimmäistä kertaa koreografiaa näin suurelle ryhmälle, johon esiintyjät tulevat ympäri Suomen. Virkkula on pitänyt muutaman opetuskurssin eri seurojen ohjaajille. Koko porukka on harjoitellut yhdessä vain kertaalleen.

– Tuo kokoontuminen jännitti todella paljon, sillä en ole aiemmin pitänyt harjoituksia niin isolle porukalle. Vastaanotto oli lämmin, joten enää ei jännitä. Ryhmät ovat harjoitelleet ahkerasti, joten nyt olo on hyvin luottavainen, Virkkula sanelee.

Koreografian suunnittelu alkoi alkuvuodesta 2021. Ensimmäisenä mietittiin esityksen musiikkia, minkä kautta alkoi hahmottua teemoja, ryhmän esiintymisasut ja tarkempi ohjelma.

Loppupeleissä ryhmille piirrettiin omat paikkakartat, jotta oma sijoittuminen ja liikkuminen kentällä on mahdollisimman tarkasti tiedossa. Virkkula muistuttaa, että voimistelussa urheilu ja taide kulkevat käsi kädessä.

– Esteettisyys kuuluu lajiin, sillä esityksestä yritetään saada mahdollisimman kauniin ja helponnäköinen taideteos. Koreografia on onnistunut, jos voimistelijat ottavat sen omakseen, ja yleisöstä huomaa hyvän ja vangitsevan tunnelman, hän toteaa.

Virkkulassa asuu vielä myös kilpailija, sillä hänen suunnitelmanaan oli lähteä Tampereelle nauttimaan tapahtuman tunnelmasta, mutta hän päätyikin esiintymään Jyväskylän Naisvoimistelijoiden esityksessä tapahtuman päätöspäivänä.

– Joku aina jotenkin vetää myös esiintymislavoille, hän naurahtaa.