Laulu soi ympäri kaupunkia, kun Sulasolin Laulu- ja soittojuhlat kokoaa lähes 100 kuoroa Jyväskylään.
Kuoromusiikki soi pian Jyväskylässä, kun Suomen suurin kuoromusiikkitapahtuma Sulasol 100 Laulu- ja soittojuhlat kajahtavat kaupungissa 9.–12. kesäkuuta. Edelliset kerran tapahtuma järjestettiin Jyväskylässä vuonna 1954. Sulasol 100 Laulu- ja soittojuhlille osallistuu kaikkiaan 1600 laulajaa lähes 100 kuorosta eri puolilta Suomea.
– Tapahtuma on merkittävä, ja se toistuu viiden vuoden välein. Samalla laulu- ja soittojuhlat palaavat kotiin, sillä Suomen ensimmäiset laulujuhlat järjestettiin Jyväskylässä vuonna 1884. Samalla juhlitaan myös sitä, että Suomen Laulajain ja Soittajain Liitto Sulasol täyttää 100 vuotta. Tapahtumassa on moninkertaisesti juhlan aihetta ja historian lehdet havisevat, toteaa Suomalaisen musiikkikampuksen johtaja Hannu Ikonen (kuvassa).
Tapahtuman tarjontaan voi tutustua muun muassa keskustan Kompassilla sijaitsevassa lasikontissa. Avajaiset järjestetään Lounaispuistossa perjantaina 10.6. kello 16–17. Kaikille avoimet kuoromaratonit kuullaan Lounaispuistossa 11.6. kello 10–12.15 ja Kaupunginkirkossa 11.6. kello 11–11.45 ja 15–16.20.
– Toivottavasti aurinko paistaa – tapahtumissa on varmasti mukava tunnelma. Kuorolaisia jalkautuu viikonloppuna myös eri kuppiloihin ja kahviloihin laulamaan, ja juhlakulkue marssii keskustan läpi lauantaina. Kuorolaulu soi siis katukuvassa.
Kuorokadun approbatur kuuluu ravintoloissa siis 10.6. kello 19–23 ja juhlakulkue kulkee kaupungin läpi 11.6. kello 17–18 Harjun stadionilla järjestettävään pääjuhlaan.
Sulasolin Laulu- ja soittojuhlat on Jyväskylän näkyvyyden paikka suomalaisen ja suomenkielisen musiikkikulttuurin syntymäpaikkana. Keski-Suomi tulee monella tavalla esille tapahtumassa, kuten P. J. Hannikainen -kuorosävellyskilpailussa.
– Se on ensimmäinen, ja järjestetään nimenomaan Jyväskylässä. Lisäksi oheistapahtumana on Suomalaisen musiikkikampuksen kuorotutkimuksen symposium. Se on tieteellinen ja kaikille avoin tapahtuma. Euroopan huippututkijat esittelevät muun muassa kuorolaulun terveysvaikutuksia.
Ikosen mukaan laulaminen sopii jokaiselle – kaikki ovat taustoistaan riippumatta tervetulleita laulun pariin. Laulaminen on edullista ja terveellistä.
– Kuorolaulun rikkaus on se, että se kokoaa ihmisiä harrastamaan yhteen hyvin erilaisista lähtökohdista. Monet ihmiset ajattelevat, että kuoroon voi tulla vain jos osaa laulaa: Kuorossa opetellaan laulamista. On paljon kuoroja, johon voi mennä hyvin matalan kynnyksen periaatteella. Toisessa päässä ovat ammattikuorot, joihin on tiukat pääsyvaatimukset.

Ikosen mukaan Keski-Suomessa on hyvin rikas kuorokulttuuri.
– Suomessa on kaksi isoa kuoromusiikin keskusta; Helsinki ja Jyväskylä. Mutta koronapandemia on aiheuttanut ongelmia harrastukseen. Osa jätti kuorolaulun, eikä palannut harrastuksen pariin. Haluamme rakentaa uutta laulavan maakunnan ideaa – yhdessä laulamista pitää vahvistaa.
Tapahtuman pääkonserteissa esiintyvät muun muassa Semmarit, Vox Aurea, Helsingin kamarikuoro ja Club For Five.
Katso lisää kuvia www.sjl.fi ja video lehden Facebook-sivulta. Tapahtumatiedot: www.sulasol.fi/sulasolin-laulu-ja-soittojuhlat