Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

OlutSatamassa voi viikonloppuna kokeilla olutakrobatiaa ja syödä omia eväitä

Mallasjuomien maistelu on pääosassa tulevana viikonloppuna Jyväskylän Lutakossa, kun OlutSatama levittäytyy alueelle perjantaina ja lauantaina. Tapahtuma-alue ulottuu Satamakadun alikulkutunnelin yläpuolelta Lutakonaukion järvenpuoleisille portaille ja jatkuu satamapuiston puolelle. Sisäänkäynti tulee Lutakon K-supermarketin puolelle.

Alueen sisällä pääosan esittäjiä eli pienpanimoita on 23. Panimot saapuvat pääasiassa eri puolilta Suomea, mutta eteläisin tulee Saksasta.

Viikonlopun kävijämäärän uskotaan nousevan lähelle vuoden 2019 tasoa, silloin tapahtumassa kävi noin 7 300 vierasta.

Erilaisten oluiden lisäksi tarjolla on musiikkiesityksiä, bingoa, suosittua olutjoogaa ja uutuutena myös olutakrobatiaa.

– Turvallisuudesta ei tarvitse olla huolissaan, liikkeet ovat helppoja, tarkentaa Roosa Pihlajamäki, toinen tapahtuman pääjärjestäjistä.

– Trikoita ei tarvita, mutta ei kannata pukeutua ihan tina-asuunkaan, jos aikoo osallistua, lisää Satu Virransalo, toinen pääjärjestäjistä.

– Olutakrobatiaa tehdään pariakrobatiana. Pari voi olla valmiina, mutta sellaisen löytää myös paikan päältä. Tärkeintä on pitää hauskaa eikä ottaa turhan vakavasti hän jatkaa.

Tämä ei ole tapahtuma, johon tullaan vetämään pää täyteen.

Satu Virransalo

Kaksikon mukaan viime vuonna oluen läsnäolo madalsi kynnystä kokeilla joogaa, mutta humalan sijaan tunnelma on pysynyt hiprakan puolella.

– Tämä ei ole tapahtuma, johon tullaan vetämään pää täyteen, Virransalo toteaa.

Perjantaina yhteistyö kaupungissa samaan aikaa järjestettävän Sulasol-laulutapahtuman kanssa tuo Lutakkoon 30 hengen kuoroesityksen.

Tänä vuonna oluen kotipanijat voivat tuoda tuotoksiaan ammattilaisraadin arvioitavaksi. Samalla on tarjolla vinkkejä, miten omaa tuotettaan voi kehittää.

Apua löytyy myös, jos oluet ovat vieraampia ja ujostuttaa, sillä tapahtumassa palvelee Kaljakamu Topi Pakarinen.

– Topi on helposti lähestyttävä vesseli, joka puhuu mielellään oluesta sellaisella kielellä, jota maallikkokin ymmärtää, Pihlajamäki kehuu.

Lutakkoon koronavuosiksi perustettu jättiterassi oli alun perin Olutsataman porukan idea. Sittemmin kaupunki rakensi alueen myös muiden toimijoiden kanssa, mutta yleisö muistaa alkuperäisen porukan. Terassien perään kysellään jatkuvasti.

– Vastataksemme huutoon päätimme tuoda terassihengen nyt OlutSatamaan, jotta asiakkaamme pääsevät nauttimaan pieneksi hetkeksi kaivatusta terassifiiliksestä, Pihlajamäki kertoo.

Järjestäjille harmaita hiuksia on aiheuttanut ruokatoimijoiden saanti tapahtumaan.

– Korona–aikana palveluntarjoajien määrä väheni ja nyt tapahtumia järjestetään enemmän kuin pitkään aikaan, joten kysyntä on kova, Pihlajamäki kertoo.

Tapahtuma pyrkii uusiutumaan jatkuvasti. Pihlajamäki ja Virransalo käänsivät ruokatoimijapulan voitoksi tuomalla OlutSatamaan ensimmäistä kertaa oikean piknikalueen.

– Piknikalue on nimensä mukaisesti alue, jossa voi syödä omia eväitä. Alueelle saa siis tuoda mieleistänsä naposteltavaa ja vaikka viltin, mutta juomat tulevat panimoiltamme, Pihlajamäki täsmentää.

Kun portit perjantaina aukeavat, Pihlajamäki ja Virransalo arvelevat hoitavansa vielä viimeisiä järjestelyjä, mutta viikonlopun aikana he aikovat olla ennen kaikkea läsnä asiakkaille.

– Meille voi tulla juttelemaan milloin vain. Se on enemmän kuin suotavaa, Pihlajamäki toteaa.