Jyväskylän Megazonessa järjestettävissä kisoissa pelataan kahta lajia: team competitivea ja soloa.
Jyväskylässä järjestetään lauantaina 11. kesäkuuta ensimmäiset junioreiden laser tagin SM-kilpailut. Kisat pelataan Jyväskylän Megazonessa, joka on paikallisten pelaajien kotikenttä. Kilpailujen järjestäjänä toimii Jyväskylän laser tag urheilijat. Yhdistys järjestää harrastustoimintaa aikuisille ja juniori-ikäisille.
Laser tag on sisätiloissa pelattava taktinen joukkueurheilulaji, joka edellyttää aerobista kuntoa.
Jyväskylän junioritoiminnasta vastaava Jukka Impola valmentaa yhtä kolmesta junioriryhmästä, joissa on yhteensä noin 60 pelaajaa. Iältään he ovat 9–17-vuotiaita.
Jyväskylässä junioritoimintaa alettiin järjestää neljä vuotta sitten. SM-kisoihin on tulossa kahdeksan joukkuetta eri puolilta Suomea. Pelaajia tulee Jyväskylän lisäksi Seinäjoelta, Helsingistä, Oulusta ja Vuokatista.
SM-kisoissa kilpaileva jyväskyläläinen Miko Seppänen aloitti laser tagin noin kolme vuotta sitten. Tätä ennen hän oli käynyt satunnaisesti pelaamassa. Seppästä lajissa kiehtoo erityisesti toiminta.
– Refleksit ja reaktiokyky ovat tärkeitä. Hyvä kunto pitää toki olla, että jaksaa mennä edestakaisin.
Pelaamisessa tarvitaan kunnon lisäksi vikkelää aivotyötä. Pelaajille opetetaan perustaktiikoita, joita kokeneemmat pelaajat osaavat varioida. Tähän tarvitaan pelinlukutaitoa.
– Opetellaan tunnistamaan, millä taktiikalla vastustaja pelaa ja muuttamaan omaa taktiikkaa tarvittaessa, Jukka Impola selittää.
Hänen mukaansa laser tag on ikään kuin videopelin pelaamista oikeassa elämässä.
Okko Impola on ollut mukana pelaamassa siitä lähtien, kun junioritoiminta käynnistyi Jyväskylässä. Sitä ennen hän oli käynyt pelaamassa aikuisten harjoituksissa.

Kisoissa pelataan kahta lajia: team competitivea eli ”comppia” ja soloa. Comppia pelataan kolmella viiden hengen joukkueella. Tarkoituksena on kerätä pisteitä tuhoamalla vastajoukkueen tukikohtia ja ampumalla vastustajan pelaajia. Omaa tukikohtaa puolustetaan, ja vastustajien tukikohtiin hyökätään.
Pisteitä saa ampumalla vastustajan hohtavaan liiviin tai aseeseen. Toinen tapa kerätä pisteitä on ampua vastustajan tukikohdassa palavaa valoa kolme kertaa. Osumien täytyy tulla peräkkäin samalta pelaajalta. Jos osumia tulee alle kolme, pelaaja saa runsaasti miinuspisteitä. Pelaajalle tulee miinusta myös siitä, jos häntä ammutaan tai hän ampuu oman joukkueensa pelaajia. Compista pelataan alkusarja, pudotuspelit ja finaalit.
Solo on nimensä mukaisesti yksilölaji, jossa kentällä on 14–25 pelaajaa. Pisteitä kerätään ampumalla muita pelaajia. Eniten pisteitä saanut voittaa pelin. Solo-pelit pelataan turnauksessa monimutkaisen kaavion mukaan. Parhaiten pelanneet pääsevät mukaan finaaliin.
Yksi harrastuksen hyvistä puolista on sen edullisuus, sillä harrastajan ei tarvitse omistaa muita varusteita kuin tavalliset urheiluvaatteet ja lenkkarit. Liivin ja aseen saa harjoituspaikasta. Jukka Impola kannustaa kokeilemaan lajia matalalla kynnyksellä. Sukupuolella, ruumiinrakenteella tai iällä ei ole suurtakaan merkitystä, ja jokainen löytää ajan kanssa omat vahvuutensa.
Miko Seppäsen vahvuutena on hallittu, nopea ja ketterä liikkuminen. Okko Impolan vahvuuksiin kuuluvat kantava ääni ja hyvä pelinlukutaito. Kantavasta äänestä on hyötyä, sillä omalle joukkueelle huudetaan pelin aikana jatkuvasti tietoa vastustajien liikkeistä.