Kätilön työssä tunnekirjo on monipuolinen. Ammatissa tarvitsee sekä empatiaa että jämäkkyyttä.
Milla Ylitolonen haki aikanaan opiskelemaan sekä restonomiksi että kätilöksi. Silloin hän sai opiskelupaikan matkailu- ja ravintola-alalta, jonka töissä hän viihtyi hyvin valmistumisen jälkeen. Haave kätilön työstä ei kuitenkaan unohtunut.
Kun Ylitolosen kolmas lapsi syntyi vuonna 2016, hänen kollegansa kannusti ja sanoi, että lapsenhoito ja opiskelu onnistuvat samaan aikaan. Hän päätti hakea kätilöksi.
– Panostin ihan kauheasti. Aina, kun Aaro-vauva nukkui, luin. Tai vaikkei nukkunutkaan, keinutin jalalla sitteriä ja luin, hän kertoo.
Ylitolonen aloitti kätilön opinnot tammikuussa 2018. Opiskelut avarsivat kuvaa kätilön työstä. Synnytyssalissa tehtävä työ on vain osa monipuolisia työtehtäviä. Niihin kuuluu esimerkiksi paljon ohjaamista hedelmällisyyteen, ehkäisyyn, perhesuunnitteluun ja naistentauteihin liittyvissä asioissa. Synnytyksen jälkeen kätilö on tukena toipumisessa, imetyksen käynnistymisessä ja vauvanhoitoasioissa.
Sanoin vanhemmille, että kaikki on hyvin.
Milla Ylitolonen
– Kätilön koulutus antaa valtavasti. Se on avannut maailmaani ja ajatteluani. Suvaitsevaisuuteni ja ymmärrykseni ihmisiä kohtaan ovat lisääntyneet.
Synnytyksen hoitaminen alkaa jo synnytyssalin ulkopuolella. Kätilö ottaa perheet vastaan ja tutkii, onko synnytys käynnissä. Ktg-käyrältä seurataan sikiön sykettä ja äidin supistuksia. Jos synnytys etenee säännöllisesti, eikä siinä ole suuria riskitekijöitä, vauvan auttaa ulos kätilö. Tällöin lääkäri ei välttämättä tapaa perhettä ollenkaan.
Ylitolonen ei tarkkaan muista, miltä ensimmäinen ulosautto tuntui. Hänelle synnytys oli alusta asti luonnollinen tapahtuma.
– Ennen kuin voi valmistua kätilöksi, vaaditaan 40 ulosauttoa. Ohjaaja on alussa tiiviisti mukana ja jää vähitellen taka-alalle.
Yksi kätilön tehtävistä on synnytyksen kivunlievitys. Yleensä aloitetaan lääkkeettömistä vaihtoehdoista. Tens-laitteella stimuloidaan hermoja niin, etteivät kipuärsykkeet etene aivoihin. Kipua voidaan lievittää liikkeillä tai vesialtaassa, jossa on mahdollista myös synnyttää. Tentittyään lääkeluvat kätilö voi antaa potilaalle kipua lievittäviä lääkkeitä.
Ylitolosen mieleen on jäänyt liikuttava kohtaaminen ensisynnyttäjäperheen kanssa. Vauvalla oli hankaluuksia, ja vanhemmat olivat niin huolissaan, etteivät pystyneet nauttimaan lapsesta.
– Vaihdoimme hoitopöydällä vaippaa lapselle ja sanoin vanhemmille, että kaikki on hyvin. Te olette isä ja äiti, olette pieni perhe.
Vanhemmat liikuttuivat syvästi. Ylitolonen kuvaa tunnelmaa hauraaksi ja käsinkosketeltavaksi. Hetki oli rauhallinen, eikä kukaan sanonut mitään.
Ylitolonen sai täksi kesäksi työpaikan Sairaala Novan naistentautien ja synnytysten yksiköstä. Kollegat ovat olleet korvaamaton tuki vastavalmistuneelle kätilölle.