Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sairaala Novassa pääsee kurkistamaan sairaalamuseon kokoelmiin

Näyttelyssä on muun muassa keskussairaalan ensimmäisen vauvan kastemekko.

Sairaala Novan ensimmäisen kerroksen pääaulassa avautui maaliskuussa Keski-Suomen sairaanhoitopiirin sairaalamuseon tuottama vitriininäyttely, joka johdattaa keskisuomalaisen terveydenhuollon historiaan 1900-luvulla.

Myös kuvantamisen yksikön käytävällä on näyttelyvitriini, joka puolestaan keskittyy röntgenin ja kuvantamisen historiaan.

Keski-Suomen museon amanuenssi Susanna Terho kertoo, että vuonna 1985 perustettu sairaalamuseo tallentaa keskisuomalaisen erikoissairaanhoidon historiaa ja nykypäivää. Vuodesta 2002 lähtien sairaalamuseon museoammatillisista palveluista on vastannut Keski-Suomen museo. Sairaalamuseon kokoelmiin kuuluu noin 5 800 esinettä ja 14 300 valokuvaa.

Novan näyttelyssä esitellään muun muassa erilaisia vanhoja terveydenhuollon instrumentteja, kuntoutumisvälineitä ja potilaskertomusten kirjaamiseen liittyviä esineitä.

Terho mainitsee kiinnostavina esineinä esimerkiksi eetterinukutuslaitteen, tuberkuloosiparantolassa käytössä olleen yskösvaa’an, jolla punnittiin ja tutkittiin potilaiden ysköksiä sekä ysköspullon, jolla haluttiin estää lattioille syljeskelyä.

– Näyttelyssä on myös konservoitu kastemekko, jossa on kastettu ensimmäinen keskussairaalassa syntynyt vauva vuonna 1954. Esillä on lisäksi sairaalassa käytössä ollut Tapio Wirkkalan suunnittelema kastemalja, Terho kertoo.

Kun uutta sairaalaa alettiin suunnitella, selvisi ettei näyttelyille olisi yhtä paljon tilaa kuin vanhassa keskussairaalassa. Keskussairaalan käytävillä oli kaikkiaan parikymmentä teemavitriiniä, ja kolme isompaa interiöörityyppistä esillepanoa.

– Näyttelytilat supistuivat selvästi, joten esille valittiin pieniä hyllyille mahtuvia esineitä. Vitriinien viereen sijoitetulta tabletilta pääsee lukemaan taustatietoa näyttelyn esineistä. Lisäksi tabletin kautta voi tutustua myös muihin digitaalisiin aineistoihin, kuten Keski-Suomen keskussairaalan ja Sädesairaalan suunnittelusta ja rakentamisesta kertoviin kokonaisuuksiin. Samat materiaalit ovat myös sairaalamuseon verkkosivuilla, Terho kertoo.

Sairaalamuseon näyttelyt. Sairaala Nova, 1. krs pääaula ja kuvantamisen käytävä. Netissä: www.ksshp-sairaalamuseo.fi