Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pub Aallonmurtaja avataan pian ”Päijänteen Tahitilla”

Ravintolaan tulee noin 50 asiakaspaikkaa ja panimo takahuoneeseen.

Säynätsalon satamaan pian avattavasta Pub Aallonmurtajasta puuttuivat viime viikolla vielä kalusteet, mutta ravintolan puolella pyöri jo kymmenkunta ukkoa. Yrittäjän, rakentajien ja toimittajan lisäksi nurkissa pyöri tarkastajia ja pelastusalan ammattilaisia, jotka tekivät tiloille lopputarkastusta.

Panimo Aallon Aallonmurtajaksi nimetty ravintola oli tarkoitus avata tulevana viikonloppuna, mutta avaaminen viivästyy viikolla tai kahdella.

– Somekanavilla huudamme kyllä kovaa, kun ovet aukeavat, lupaa Pekka Kuitunen, yksi Panimo Aallon osakkaista.

Tekemistä riittää vielä sisällä ja ulkona. Ravintolan edustalle on tilattu alkuviikoksi asfaltointi. Tulossa on myös tiski sekä pöydät ja tuolit yhteensä reilulle 50 asiakkaalle. Puolet paikoista tulee lasitetulle terassille ja loput sisälle.

Sisätiloissa valmiina on Iikka Hackmanin maalaama seinä, johon on koottu säynätsalolaisia elementtejä: Nurkassa tilaa vahtii kauppaneuvos Hanna Parviainen, keskiseinää koristaa Säynätsalon vanha vaakuna, Louhunsalmen silta ja teksti ”Tahiti”. Vasemmalla juomaa siemailee itse Alvar Aalto.

– Aalto on sanonut, että Säynätsalo on Päijänteen Tahiti, Kuitunen selventää.

Aalto on sanonut, että Säynätsalo on Päijänteen Tahiti.

Pekka Kuitunen

Panimo ja ravintola mahtuvat yhteensä noin 100 neliön tilaan. Vuositasolla olutta Pannaan Säynätsalossa 30 000–35 000 litraa. Nimikkeitä on kaikkiaan seitsemän, kaupan hyllyillä niistä on myynnissä 4–5 ja ravintolaan on tulossa myös erikoisuuksia.

– Teemme varmasti pubissa kokeiluja ja tarjolle tulee tuotteita, joita saa vain panimolta, Kuitunen kertoo.

Yritys hankkii vähittäismyyntiluvan, joka sallii aluksi korkeintaan 5,5-prosenttisten juomien myynnin ulos.

– Kun panimo toimii samassa rakennuksessa, voimme myydä ulos 12-prosenttisia oman tuotannon juomia, Kuitunen lisää.

– Tuotanto siirretään uusiin tiloihin loppukesällä. Nyt on kiire ja koko ajan keitettävä kesäksi ja tapahtumiin.

Aallon olutta myydään jatkuvasti lähialueen kaupoissa. Kesällä sitä on tarjolla myös esimerkiksi Jyväskylän Puistojuhlilla, John Smith -festivaaleilla ja Laukaan satamafestivaaleilla sekä tietenkin Lutakossa Olutsatama-tapahtumassa.

Aallonmurtajassa pääosassa ovat oman panimon tuotteet, mutta tarjolle tulee myös muutamia drinkkejä sekä viiniä.

Panimo Aalto on Mikko Toikkasen vuonna 2017 perustama yritys, jossa osakkaina ovat mukana Kuitunen sekä Tytti Sandström. Vuodesta 2019 panimo toimi kiertolaisena, eli valmisti suunnittelemiaan oluita muissa panimoissa. Nyt olutta tehdään Kinkomaan juurella siihen saakka, että tuotanto saadaan siirrettyä Säynätsalon satamaan pubin takahuoneeseen.

Porukan tavoitteena on saada toiminta sellaiseksi, että Toikkanen voi keskittyä panimon toimintaan täysipäiväisesti. Kuitunen ja Sandström jatkavat päivätöissä.

Kuitusella on ravintola-alan taustaa, joten hän vastaa pitkälti pubin pyörittämisestä ja aikoo viettää aikaansa myös tiskin takana.

Kesällä Aallonmurtajaa aiotaan pitää auki viikolla puoliltapäivin niin kauan kuin asiakkaita riittää, viikonloppuisin kahteen saakka. Kesällä pubiin tarvitaan lisäksi 2–3 työntekijää.

Haaveena on pitää pubia auki myös talvella, mutta tarkempia suunnitelmia ei vielä ole. Talvelle panimon porukka kaavailee kuitenkin jo tapahtumia, kuten pilkkikilpailua.