Pihlaja aloittaa ensimmäisen festarikesänsä artistina – esiintyy YleXPopissa kesäkuun ensimmäisenä lauantaina

Titta Pihlajamaalle tuli jo lapsena sisäinen tarve kirjoittaa tarinoita.

Laulaja-lauluntekijä Pihlajalla eli Titta Pihlajamaalla riittää keikkailukokemusta, mutta nyt on alkamassa hänen ensimmäinen varsinainen festarikesänsä artistina. Hänen debyyttialbuminsa Kirjoitettu tähtiin julkaistiin lokakuussa 2020, joten festarikeikkoja ei koronarajoitusten vuoksi ole ollut. Kesäkuun ensimmäisenä lauantaina hän ottaa lavan haltuun YleXPopissa Jyväskylässä.

Cover-keikkoja hän on tehnyt jo useita vuosia sekä esiintynyt mukana muiden artistien kappaleissa. Tämän kevään hän on keikkaillut aktiivisesti ja odottaa innolla kesää.

– Meillä on tulossa hyvä show, ja kiva nähdä se myös eri ympäristössä kuin klubilla. Biisit heräävät silloin eri tavalla eloon.

Laulaja kertoo nauttivansa isoista ja pienistä keikoista eri tavoin. Suuren yleisön energiasta saa adrenaliinipiikin, pienillä keikoilla ollaan lähellä kuulijaa ja esiintyminen on vuorovaikutteisempaa. Esiintymisjännitys vaihtelee tilanteen ja yleisön mukaan, mutta ei Pihlajamaa kovin paha jännittäjä ole. Jännitys ei kasva samassa suhteessa yleisön koon kanssa.

– Mitä vähemmän ihmisiä, sitä enemmän jännittää.

Levyillä on isompia teemoja, kuten naiseuden kapeat roolit.

Viimeksi hän on esiintynyt Jyväskylässä toukokuun alussa rap-artisti Etan kanssa Escape-yökerhossa. Pihlajamaa on itse kotoisin Tampereelta ja asuu nykyään Helsingissä. YleXPopissa hän ei ole koskaan ollut paikan päällä, mutta keikkojen striimauksia on tullut seurattua televisiosta.

– Odotan kovasti. Se on hienosti järjestetty tapahtuma, ja artistikattaus on monipuolinen.

Pihlajamaan lapsuudenperheessä musiikki ei ollut erityisesti läsnä. Hän ei myöskään fanittanut suosittuja artisteja, joista monet saman ikäiset olivat kiinnostuneita.

– Ala-asteella innostuin pianonsoitosta tosi paljon. Minulle tuli sisäinen tarve kirjoittaa tarinoita ja esiintyä.

Soittotunneilla hän soitti klassista musiikkia. Koulun musiikkitunnit olivat hänelle mieluisia, ja siellä hän innostui myös laulamaan. Musiikkikirjojen kappaleet olivat sekalaisia pophittejä, eikä hänellä vielä silloin ollut erityistä suosikkigenreä. Esiintymään hän pääsi koulukavereiden kanssa perustetuissa bändeissä.

Oman suosikkigenrensä r&b:n (rhythm and blues) Pihlajamaa löysi vasta aikuisena.

– Siinä minua kiinnostavat rytmiikka ja laulumelodiat. Omassa musiikissani sekoitan genreen pop-musiikkia, mutta koen itseni r&b-artistiksi.

Pihlajamaa sanoo kirjoittavansa kappaleensa itsekkäistä lähtökohdista, omasta elämästään ja ihmissuhdekeskeisesti.

– Levyillä on myös isompia teemoja kuten naiseuden kapeat roolit.

Ennen laulajan uraa Pihlajamaa on opiskellut toimintaterapeutiksi, mutta kertoo tienneensä koko ajan, että se oli vain välietappi. Lukiossa mielessä kävi lastenlääkärin ammatti, mutta se kaatui siihen, että olisi pitänyt istua koulun penkillä opiskelemassa luonnontieteitä ja matematiikkaa.

Pihlaja oli viime vuoden Emma-gaalassa ehdokkaana vuoden tulokkaaksi. Hänen singlensä Picasso, Pojat ja Tatuoitu ovat saaneet miljoonia kuuntelukertoja Spotifyssa. Tammikuussa hän julkaisi rap-artisti Tipan kanssa singlen Menee yli.

YleXPop saattelee koululaiset kesälomalle Lutakonaukiolla

Kesäkuun ensimmäisenä lauantaina Lutakonaukiolla juhlistetaan kesää ja koulujen päättymistä festaritunnelmissa. YleXPop on Ylen ja Jyväskylän kaupungin yhteistyössä järjestämä ikärajaton ja päihteetön tapahtuma. Kello 16–23 lavoille nousevat Blind Channel, Viivi, Sexmane, Vesala, Keys, Pihlaja ja Kube.

– Avoimessa ja ikärajattomassa tapahtumassa kaikki perustuu arvioihin, mutta aikaisempien vuosien perusteella tapahtumaan odotetaan noin 15 tuhatta kävijää, YleX:n tapahtumatuottaja Teemu Jalkanen kertoo.

Tänä kesänä palataan kahden virtuaalisen festarin jälkeen live-festariin. Keikkoja on mahdollista seurata suorana myös Yle Areenasta. Tapahtumassa on kaksi esiintymislavaa, joista toisen sisälle rakennetaan radiostudio. Festaritunnelmaa voi siis kuunnella myös vaikka auton ratissa.

Jalkanen sanoo, että tapahtumalla halutaan tuoda kotimaista musiikkia ja artisteja yhteen yleisön kanssa. Artistien valintaan vaikuttavat esimerkiksi kaupunki ja ikäprofiili. Tänä vuonna YleXPopissa esiintyy monia nuorelle yleisölle tuttuja artisteja, joista useat ovat olleet Emma-ehdokkaita tai -voittajia viime vuosien gaaloissa.

Tuoreimpana artistina lavalle nousee YleX Nosteessa -kilpailun voittaja Keys. Kisassa etsittiin artistia, jolla ei ennestään ollut levytyssopimusta.

Ennen varsinaista festaria YleXPop-lavalla esiintyy Jyväskylä Rock Academysta ponnistanut bändi Face the Legacy. Jyväskylän kaupunki järjestää Lutakonaukion satamanpuoleisella alueella JyväskyläXStop -oheistapahtuman kello 15–20. Ohjelmaan kuuluu muun muassa putkinäköfutista, ohjattua graffitien maalausta, korujen tuunaamista kierrätysmateriaaleista ja räpin kirjoittamista. Pop-up-myyntipisteistä löytyy syötävää ja juotavaa. YleXPopin alueella sijaitsee nuorisopalveluiden piste, jossa on sumopainiareena ja pihapelejä.

Tapahtumapisteet ovat avoimia kaikenikäisille. Jyväskylän kaupungin tapahtumatoiminnan markkinointipäällikkö Jaana Ruponen arvelee, että alueella liikkuu etenkin nuoria koulujen päättäjäisviikonloppuna.