Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaikki lääkejäte kuuluu viedä apteekin keräykseen –  lajitteluun on muutama ohje

Keskustelu farmaseutin kanssa auttaa välttämään hutiostoksia.

Kun omaa lääkekaappia alkaa käydä läpi, sieltä saattaa löytyä täysiä pakkauksia vanhentuneita lääkkeitä. Vaikka lääkejätteen syntymistä ei voi estää, voi sitä omalta osaltaan hillitä.

– Kun on ostamassa lääkettä, kannattaa antautua juttusille farmaseutin kanssa. Uutta lääkettä otetaan kokeiluun pieni pakkaus, neuvoo apteekkari Eija Joki Jyväskylän Uudesta Apteekista.

Kaikki vanhentuneet ja käyttämättä jääneet lääkkeet tulee palauttaa apteekkien keräyspisteisiin. Lääkkeiden pakkaukset voi kuoria pois ja kierrättää normaalisti. Reseptilääkkeiden laput kannattaa repiä pois. Lääketabletit poistetaan pakkauksesta ja laitetaan sellaisenaan muovipussiin. Nestemäiset lääkkeet, kuten yskänlääkkeet voi palauttaa pulloissaan erillisessä pussissa. Sytostaatit laitetaan omaan pussiinsa, jodia ja bromia sisältävät lääkkeet omaansa. Myös elohopeakuumemittarit lajitellaan erikseen.

Neulat kerätään muovipulloon tai lasipurkkiin. Yksi yleisimmistä pistettävistä lääkkeistä on insuliini. Joki sanoo, että myös kadulta löydetyn neulan tai ruiskun voi toimittaa apteekkiin, kunhan sen käsittelyssä on varovainen.

Uutta lääkettä otetaan kokeiluun pieni pakkaus.

Eija Joki

Uudessa Apteekissa lääkkeet voi palauttaa kassalle. Joissain apteekeissa keräyspiste löytyy ovensuusta.

– Osta se mitä tarvitset. Jos jää käyttämättä, tuo tänne.

Hän muistuttaa, että lääkkeen heittäminen vessanpönttöön on ympäristörikos. Lääkejätettä joutuu vesistöön jo normaalin käytön vuoksi, jäteveden mukana.

Joki sanoo, että keräyspisteisiin tuodaan paljon apteekeista ja luontaistuotekaupoista ostettuja tuotteita, jotka eivät ole lääkkeitä. Vitamiineja, kalkkeja tai muita tabletteja, joita saa myös luontaistuotekaupoista, ei tarvitse palauttaa apteekkiin. Myöskään pesuaineita tai rasvoja ei tarvitse tuoda apteekkiin. Lääkevoiteet tulee kuitenkin palauttaa.

Keräyspisteisiin tuodaan välillä mitä eriskummallisimpia tavaroita.

– Olen törmännyt myös tekohampaisiin.

Apteekin tehtävänä on kerätä lääkejäte, kaupunki huolehtii sen käsittelystä. Mustankorkea käy keräämässä lääkejätteen apteekeista ja toimittaa sen Riihimäelle poltettavaksi.

Apteekkariliiton vuonna 2016 tekemän selvityksen mukaan lääkkeitä palautetaan apteekkeihin vuosittain jopa 100 miljoonan euron arvosta. Tällä hetkellä liitto tekee Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksen kanssa tuoretta selvitystä lääkejätteen määrästä, taloudellisesta arvosta ja palauttamisen syistä.