Kyläkauppa pärjäsi pahimpaan korona-aikaan erittäin hyvin. Kauppiaan mukaan tärkeintä on aina palvelu.
Tikkalan kyläkirjassa on oma osionsa, jossa kerrotaan Mehtosen kyläkaupan historiaa. Nykyinen kauppias Jukka Mehtonen on jo suvun neljäs kauppias. Hjalmar Mehtonen isännöi kauppaa 38, Onni Mehtonen 32 ja Matti Mehtonen 36 vuotta, ja Jukka on ollut kauppiaana 20 vuotta. Jo ennen kauppiaaksi ryhtymistään, hän oli kaupassa töissä.
Tikkalan kylä kuului aikaisemmin Korpilahteen, nykyisin Jyväskylään. 1800-luvun loppupuolella Mehtosen kauppa ei ollut seudun ainoa, vaan lähikylissä oli myös omia puotejaan.
– Ajan myötä ovat asukkaat vähentyneet Tikkalassa, mutta nyt on asukasmäärä kääntynyt parempaan suuntaan. Uusi päiväkoti, esikoulu ja alakoulu ovat vaikuttaneet paljon siihen, että kylälle on tullut paljon nuoria asukkaita.
Kyläkaupan pärjääminen perustuu Mehtosen mukaan siihen, että on mahdollisimman monta artikkelia myynnissä. Kaupan lisäksi tarjolla on myös postipalvelut sekä polttoaine-, rauta- ja maataloustarvikemyyntiä.
– Pelkillä elintarvikkeilla ei pärjää. Varsinkin talvet ovat hiljaisia ja silloin kaivattaisiin lisää asiakaskuntaa.
Jukka Mehtonen sanoo, että häntä mietitytti hieman kauppiaaksi ryhtyminen. Hän oli nähnyt isänsä kaupassa kuinka sitovaa kauppiaana oleminen on.
– Se on työtä aamusta iltaan, mutta ei ole harmittanut yhtään, että jäin pitämään kauppaa.
Elintarvikepuolen asiakkaat tulevat pääasiassa Tikkalasta ja lähialueen kylistä. Rauta- ja maataloustarvikekauppaa Jukka Mehtonen tekee paljon laajemmalle alueelle. Asiakkaita tulee muun muassa Korpilahden kirkonkylän suunnalta. Lisäksi Tikkalassa ja lähikylissä töitä tekevät rakennusmiehet hakevat tarvikkeita Mehtosen kaupasta.
– Kaupalla ei ole nettisivuja eli enemmän tieto kulkee valikoimista puskaradiossa, ja asiakkaat soittavat usein kysyäkseen tiettyjä tuotteita.
Hyvässä kyläkaupassa on Jukka Mehtosen mukaan arjen perustarvikkeet myynnissä. Sesonkituotteitakin on eli esimerkiksi kesällä jäätelöt ovat yksi myydyimmistä tuotteista.
– Välillä on ollut saatavilla paikallista olutta, jota valmistaa Ymis-panimo Ohelan tilalla. Ymis-panimosta on tullut ajoittain eriä myyntiin, esimerkiksi Patajärvi-olutta. Ennen oli myynnissä paikallista hunajaa, mutta karhun särjettyä pesät useaan otteeseen hunajan saanti loppui. Mehiläiskasvattaja lopetti kokonaan mehiläisten kasvatuksen, koska hän tiesi, että karhut tulevat uudelleen.
Jukka Mehtonen jatkaa, että viime kesä oli Tikkalassa ja lähikylissä rauhallinen karhujen suhteen. Taksimies näki toissakesänä emon ja kolmen pennun kävelevän Petäjävedentietä kohti kauppaa. Myös hänen vaimonsa Mari Mehtonen on nähnyt pyöräillessään karhun tulevan tielle. Mari Mehtonen hoitaa kyläkaupan elintarvikepuolta, kun Jukan vastuulla on rakennus- ja maatalouspuoli.
– Hyvää kyläkauppaa voi sanoa myös palvelupisteeksi, jossa saa hyvää palvelua. Monelle ihmiselle on tärkeää jutella kaupassa ja vaihtaa kuulumisia. Tämä ei ole kuitenkaan tietotoimisto, josta jutut leviävät. Kaupassa käydään enemmän yleistä keskustelua.
Kesäasukkaat ovat kyläkaupoille tärkeitä ja niin myös Tikkalassa. Esimerkiksi Patajärven ja Muuratjärven rannoilla on paljon kesäasukkaita. Jukka Mehtosen laskujen mukaan kylän asukasmäärä ei ihan tuplaannu, mutta kesäasukkailla on silti huomattava merkitys.
– Pahin korona-aika oli plussaa. Varsinkin alkuaikana ei lähdetty isoihin marketteihin. Mökeillä ja kotona oli paljon ihmisiä etätöissä ja iäkkäämpää väkeä paossa koronaa, Jukka Mehtonen sanoo vilkkainta kesäkautta odotellessaan.