Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sunnuntaitanssit alkavat, joten lempi voi taas leiskua Ainolan lepikoissa

Ainolan tanssilavan työryhmä odottaa innoissaan lavatanssikansan paluuta parketille.

Ainolan tanssilavan pihapiirissä on odottava tunnelma. Eikä se johdu pelkästään Juse Venäläisen rengasrikosta, jonka vuoksi mies on vielä matkalla, vaan kahden vuoden tauon jälkeen pian alkavasta tanssikaudesta.

Pihapiirin kahvilassa paikalla ovat puuhamiehet ja -naiset, jotka Ainolan omistavan Jyväskylän Nuoriso- ja Palveluasunnot ry:n (JNP) puheenjohtaja Pertti Reinikainen on koonnut paikalle.

Ainolan toimintaa pyörittävään työryhmään kuuluvat Reinikaisen lisäksi Kari Suomalainen, Markku Hassinen, Jussi Maasola, Seija Junttila, Rami Saukko sekä rengasta paikkaava Venäläinen.

Toimenkuva ja roolijako on selvä:

– Suunnitellaan toimintaa ja tehdään kaikkea mitä eteen tulee, Suomalainen kiteyttää.

– Seija keittää kahvit ja Rami grillaa makkarat, Reinikainen täydentää.

Alkoholia Ainolassa ei myydä.

– Se ei istuisi JNP:n kuvioon, Reinikainen toteaa.

– Tanssikansa ei tule paikalle alkoholin takia, Maasola lisää.

Suomalaista, Hassista, Maasolaa ja Reinikaista yhdistää työ nuorten ja päihdetyön sekä kulttuurin parissa. Sama ryhmä on myös poikkitaiteellisen Kulttuurityrkyt-festivaalin takana.

Seija keittää kahvit ja Rami grillaa makkarat.

Pertti Reinikainen

Joukosta muut ovat ehtineet eläkkeelle, paitsi Maasola, joka työskentelee erityisnuorisotyönohjaajana Jyväskylän kaupungilla.

Tanssitaitoa löytyy todistetusti ainakin Reinikaiselta. Lisäksi joukossa on muusikkoja. Maasola vaikuttaa bändissä nimeltä Helevetin 6 ja Hassista on haukuttu soittajaksi. Soittopeli on yksi ja ainoa:

– Sähkökitara! Se on ainoa soitin, jota haluan soittaa, hän kertoo.

Tänä kesänä näkyvyyttä lavalle tuo kruunaamaton tangokuningatar, laulaja ja lauluntekijä Terhi Matikainen. Kruunaamaton siksi, että Matikainen sijoittui Seinäjoen Tangomarkkinoilla toiseksi vuonna 2012, jolloin kruunua ei jaettu erikseen miehille ja naisille, vaan sen sai vain voittaja. Seuraavana vuonna kruunut jaettiin taas miehille ja naisille.

Matikainen on nimetty Ainolan ”lavaprinsessaksi”.

– Tämä on vähän kuin kummitehtävä, johon lähden mielelläni, koska voin edistää sitä, että tanssi ja tanssimusiikki pääsevät paremmin esille, hän toteaa.

Matikainen esiintyy itse ainakin avajaisissa ja päättäjäisissä. Sen lisäksi hän on mahdollisuuksien mukaan itse tansseissa pyörähtelemässä.

Aiemmin Ainolan lavaisäntinä ovat toimineet esimerkiksi laulajat Teuvo Oinas ja Tommi Soidinmäki.

Matikaisesta lavaemännän titteli olisi johtanut kuitenkin harhaan, sillä esimerkiksi järjestelyistä ja tarjoiluista vastaavat muut.

Ainolan tanssilavan sijainti on poikkeuksellinen: Se on yhtä aikaa järven rannassa ja kaupungin keskustan tuntumassa. Järjestäjät uskovat väen tulevan kuitenkin ennen kaikkea tanssin vuoksi. Puitteet ovat vain plussaa.

– Lavatanssikulttuuri on palaamassa, Suomalainen tietää.

– Tanssikansaa riittää, eivätkä kaikki ole senioreita, Maasola jatkaa.

– Eikä aina tarvitse edes tanssia. Voi tulla myös juttelemaan, katselemaan ihmisiä ja nauttimaan musiikista, Matikainen lisää.

Vaikka harrastajia riittää ja tanssi kiinnostaa myös nuorempaa väkeä, on Matikainen huolissaan tanssiperinteestä.

– Toivoisin kouluilta apua siihen, että tanssikulttuuria saadaan pidettyä jotenkin yllä, hän toteaa.

Matikaisella voisi löytyä kontakteja asian edistämiseen, sillä hän työskentelee opintosihteerina Gradialla Jyväskylän Viitaniemessä.

Työryhmä tietää, että takavuosina Ainolan lepikoissa on leiskunut myös lempi. Tänä kesänä sekin on taas mahdollista.

Sunnuntaitanssit alkavat Ainolassa 5.6. ja jatkuvat syyskuulle saakka. Sunnuntai on valittu huolella ajankohdaksi, koska silloin ihmisillä on aikaa tulla ja mökeiltäkin on palattu jo kaupunkiin.

Lopulta myös Juse Venäläinen ehtii paikalle kertomaan, että kesällä Ainolassa nähdään muiden muassa Marita Taavitsainen, Petri Hervanto, Jaska Mäkynen ja Sari Hjelt.