Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suositut kesätyöntekijät tekevät tärkeää työtä syömällä

Viivi vuotta kestävässä kokeilussa on saatu jättipalsamin osalta hyviä tuloksia.

Jyväskylän kaupunki toteuttaa parhaillaan viisi vuotta kestävää kokeilua haitallisen vieraslajin, jättipalsamin hävittämiseksi. Kokeilu on edennyt hyvin ja saadut tulokset ovat positiivisia. Onnistuessaan kokeilu tarjoaa arvokasta tietoa muun muassa muille kunnille ja kaupungeille.

Jyväskylän kaupungin lammaslaitumille saapuu vuosittain lampaita ohikulkijoiden iloksi. Tänä vuonna lampaat saapuvat perjantaina 20.5. Lampaat laiduntavat Kuokkalan Suuruspäässä ja Samulinniemessä sekä Kortepohjan Vehkalammella. Vehkalammen lammaslaitumilla on käynnissä kokeilu haitallisen jättipalsamin torjumiseksi lampaiden avulla. Kasvi nimittäin maistuu lampaille erinomaisesti.

Jättipalsami on yksivuotinen kasvi, joka itää siemenestä keväällä ja kuihtuu ensimmäisten yöpakkasten myötä syksyllä. Vain siemenet talvehtivat. Lampaiden avulla laidunalueella rehevänä kasvanut jättipalsami on saatu hallintaan. Erityisen tärkeää on, että lampaat syövät jättipalsamin taimet ennen kasvin siementämistä, jolloin kasvin leviäminen estyy.

– Uusia jättipalsamin taimia nousee tasaisesti. Kokeilusta saadut hyvät tulokset perustuvat siihen, että lampaita kierrätetään laitumilla koko kesän ajan, jolloin ne ehtivät syödä kaikki nousseet taimet ennen kasvin siementämistä, viherpalvelupäällikkö Tuija Pajunen Jyväskylän kaupungilta kertoo.

Kesän loppupuolella lampaiden määrää on vähennetty laidunten kasvillisuuden määrästä riippuen. Lampaiden lukumäärä on vaihdellut 20–60 yksilön välillä.

Kahtena ensimmäisenä laidunkesänä lampaat hävittivät jättipalsamin kokonaan. Viime kesänä jättipalsamia havaittiin kahdella pienellä laitumella vain muutamia. Nämä laitumet ovat suhteellisen kosteita ja niissä on myös nokkosta, mikä saa lampaat välttämään kyseisiä laidunosia.

– Nokkosta on niitetty kahtena viime vuotena lampaiden laiduntamisen helpottamiseksi, joten tänä kesänä nähtäväksi jää, saavatko lampaat hävitettyä jättipalsamin myös näiltä laidunosilta, Pajunen sanoo.

Vehkalammella toteutettava kokeilu kestää yhteensä viisi vuotta. Tällä hetkellä käynnissä on kokeilun neljäs vuosi. Kokeilu on osa Suomen luonnonsuojeluliiton koordinoimaa Viekas-LIFE -hanketta.

Jyväskylän kaupungin resurssit eivät riitä kaikkien vieraslajien hävittämiseen, joten kaupunki kannustaa myös asukkaita vieraslajien kitkentään omilta kiinteistöiltään tai kaupungin mailta. Vieraslajien hävittämiseen tarvitsee aina maanomistajan luvan, joten maanomistus on hyvä tarkistaa ennen töihin ryhtymistä. Hyvä tapa aloittaa on osallistua Suomen luonnonsuojeluliiton koordinoimiin vieraslajitalkoisiin.

– Toivomme, että yksityiset kiinteistönomistajat huolehtivat vieraslajien hävittämisestä oman kiinteistönsä alueelta, jotta ne eivät leviäisi laajemmalle alueelle, Pajunen muistuttaa.

Jyväskylän kaupungin työllisyyspalveluiden Kunnolla Töihin -yksikkö sekä kaupungin kunnossapito tekee aktiivisesti töitä haitallisten vieraslajien hävittämiseksi. Kaupunki torjuu kaikki jättiputkiesiintymät ja niittää sekä komealupiinia että jättipalsamia. Lisäksi käynnissä on espanjansiruetanan aktiivinen torjuminen ja kurtturuusun hävittäminen kaupungin yleisiltä alueilta.