Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ihmisten lisäksi myös eläimet voivat olla karismaattisia

Susanna Seriola-Vesa käsittelee mystisyyttä ja vangitsevia katseita.

Kuvataiteilija Susanna Seriola-Vesan ”Enigmatic”-näyttely Galleria Patinassa koostuu hänen akryylimaalauksistaan. Näyttelynsä teoksissa Seriola-Vesa käsittelee mystisyyden teemaa. Mystisellä tarkoitetaan ilmiötä, joka ei ole tieteen keinoin selitettävissä.

– Olen yrittänyt tavoittaa maalauksissani tätä vangitsevaa ja kiehtovaa ominaisuutta, jonka salaisuutta en osaa sanoin selittää, Seriola-Vesa taustoittaa.

Hän maalaa usein naiskasvoja, sillä kokee naishahmon puhuttelevana ja ilmeikkäänä.

Seriola-Vesalle silmät edustavat sielun peiliä, ja usein hänen maalauksissaan nousee keskiöön pysäyttävä ja puhutteleva katse.

Piilotan välillä maalauksiini elementtejä.

Seriola-Vesa on kiinnostunut myös karismaattisuudesta.

– Säteilevät ja valovoimaiset ihmiset, joiden olemus erottuu suurestakin joukosta, ovat arvoituksellinen ilmiö, Seriola-Vesa kuvailee.

Hän maalaa myös eläinaiheita, ja kokee, että eläinkin voi olla karismaattinen. Etenkin hevoset, vasikat ja sarvipäiset eläimet, kuten peurat, toistuvat useissa Seriola-Vesan maalauksissa. Teosten poroista ja kuutamoista voi löytää viittauksia pohjoiseen mystiikkakuvastoon.

Seriola-Vesa sanoo olevansa kiinnostunut myös muinaishistoriasta, mikä näkyy hänen tuotannossaan.

Seriola-Vesalle on tärkeää, että maalauksen pinnassa on nähtävillä struktuuria ja tekstuuria. Hän maalaa kerroksellisesti, ja valmiissa teoksessa saattaa olla parikymmentä eripaksuista kerrosta, minkä ansiosta maalauksen pintaan syntyy rosoinen vaikutelma.

– Haluan, että maalauksen pohjan sävyssä on eri vivahteita. Piilotan välillä maalauksiini elementtejä, ja käytän päällekkäisiä kuvia. Levitän maalia pensselin lisäksi muun muassa käsilläni ja räteillä. Usein paras työ syntyy spontaanisti ja nopeasti, Seriola-Vesa kertoo.

Seriola-Vesan teosten värimaailma on maanläheinen, ja etenkin okran, oranssin, harmaan ja ruskean sävyt toistuvat monissa hänen maalauksissaan. Välillä maalausprosessi yllättää, ja teokseen tuleekin aivan eri sävyjä kuin taiteilija aluksi ajatteli.

– Muutamassa näyttelyteoksessa on mukana esimerkiksi pinkkiä, mikä on itselleni harvinaista, Seriola-Vesa pohtii.

Susanna Seriola-Vesa. ”Enigmatic”. Galleria Patina 6.5.–1.6.2022