Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Diskossa ulkokuoren alta paljastuu nuori ihminen

Mummodiskossa ei tarvitse odotella partneria ­hakemaan tanssilattialle.

Suomea vuodesta 2017 kiertänyt Mummodisko-tapahtuma saapui Kankaalle Piippurannan klubille tanssittamaan ikäihmisiä. DJ Mikko Haapalainen laittaa levyt heti soimaan. ”Meil on kuntoa ja itsetuntoa”, kajahtavat Laulumme soi -kappaleen sanat. Pian vuoro annetaan laulaja Meiju Suvakselle. Mikä olisi parempi kappale aloittaa keikka kuin Pure mua.

Kun tapahtuman juontaja Tuija Piepponen ja Meiju Suvas kehottavat nostamaan kädet ilmaan, liikkumaan ja tanssimaan, alkaa välittömästi tapahtua. Ei ole tietoakaan suomalaisten väitetystä ujoudesta. Jokainen nauttii musiikista tavallaan: tanssien, pyörätuolissa kuunnellen tai kävelykeppiä naputtaen. Yleisössä näkyy myös nuorempia kasvoja.

– Kysymys on siitä, että disko tarkoittaa vapautta olla oma itsensä, tehdä tai olla tekemättä, nauttia tai olla nauttimatta, Piepponen sanoo aina tapahtuman alussa.

Jokainen saa tanssia juuri sillä tavoin kuin hyvältä tuntuu, yksin tai yhdessä. Naisten ei tarvitse jäädä seinäruusuiksi odottelemaan tanssiinhakua.

Esiintyjän ja yleisön raja hämärtyy nopeasti, kun Suvas tulee diskoilijoiden keskelle. Hänen ympärilleen muodostuu rinki laulavista ja tanssivista ihmisistä. Pyörätuolissa istuvat eivät jää vähemmälle huomiolle, Suvas tulee heidän luokseen yksitellen ja viipyy siinä hetken laulamassa.

Suvas sanoo, ettei Mummodiskossa esiintyminen lopulta juurikaan poikkea muusta keikasta.

– Ihminen on kuitenkin ikuisesti nuori. Vaikka ulkonäkö saattaa rappeutua ja muuttua, jokaisessa sisin on ikuinen.

Eeva Liisa ja Juha Hjelt muistelevat käyneensä 15–16-vuotiaina diskoissa. Juha Hjelt muistaa tanssineensa Sataman diskossa. Mummodiskon alussa soinut Abban Waterloo saa hänen silmäkulmansa kostumaan, sillä kappaleeseen liittyy vahvoja muistoja. Hän oli armeijassa vuonna 1974, kun Abba voitti kappaleella Euroviisut.

Eeva Liisa Hjelt muistaa päässeensä diskoihin koulun kautta.

– Se oli sellaista ikää, että alkoi olla vähän jännää ja mietittiin, kiinnostaisikohan tuo poika minua, hän sanoo hymyillen.

Puoliso ei löytynyt diskosta, mutta koulukavereita Hjeltit ovat aikanaan olleet. Nyt yhteistä taivalta on takana jo 50 vuotta.

Mummodiskon ovat ideoineet geronomit Mikko Haapalainen ja Joni Tammisalo.

Haapalainen huomasi hoitotyön harjoittelussa, että vanhuksille soitettiin aina samanlaista musiikkia.

– Enemmän sellaista sodan ajan harrasta musiikkia, hän kuvailee.

Hänestä on tärkeää, että ikäihmiset nähdään yksilöinä, joilla on erilainen musiikkimaku. Erään iäkkään rouvan kanssa juttu alkoi luistamaan vasta, kun Haapalainen laittoi Eero Koivistoista soimaan.