Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taiteellinen työskentely on auttanut Hannele Torniaista purkamaan sisäisiä myllerryksiään

Laukaassa sijaitseva Kauko Sorjosen säätiön omistama Taidekeskus Järvilinna on myynnissä, minkä vuoksi keskuksen taidenäyttelytoiminta loppuu toukokuun jälkeen. Toiminnan jatkosta käydään neuvotteluita, mutta tilanne on epävarma.

Toukokuussa taidekeskuksessa järjestetään vielä viisi näyttelyä, joista yksi on Hannele Torniaisen Pala sielusta – surun ja toivon kuvia.

Torniainen toi esille maalauksiaan, installaatioitaan ja runojaan muutaman viime vuoden ajalta. Hänen 18-vuotias poikansa kuoli vuonna 2016, ja näyttelyn teokset ovat syntyneet osana suruprosessia. Torniainen kokee saaneensa taiteellisesta työskentelystä lohtua ja toisaalta keinon käsitellä tunteitaan.

Torniainen kertoo poikansa kuolemaan johtaneiden tapahtumien alkaneen urheiluharrastuksen parista, jossa poika joutui kokemaan kaltoinkohtelua aikuisen taholta. Torniainen sanoo, että tämä johti mielen särkymiseen, itsetuhoisuuteen ja lopulta kuolemaan.

Tapauksen myötä perustettiin Väestöliiton ja urheiluseurojen organisoima urheileville nuorille suunnattu Et ole yksin -kampanja. Torniaiselle on tärkeää puhua vaikeasta aiheesta avoimesti. Osana suruprosessiaan hän on kirjoittanut myös runoja.

– Aloitin taiteen tekemisen heti pahimman shokin väistyttyä. Teokset ovat syntyneet vimmalla, ja olen saanut niiden avulla itsestäni ulos sisäisiä myllerryksiä, Torniainen kuvailee.

Torniainen löytää kuolemasta aihepiirinä surun ja vihan lisäksi myös toivoa ja eräänlaista lempeyttä. Hän ei ajattele kuolemaa kaiken loppuna.

– Koen poikaani edelleen vahvaa yhteyttä, Torniainen pohtii.

Torniaisen maalausten värimaailma on pääasiassa kirkas, mutta joissain teoksissa mukaan sekoittuu tummia sävyjä. Hänen tapansa maalata on ekspressiivinen. Torniainen maalaa kerrokselliset teoksensa pääasiassa käsin, ja levittää maalia kämmenillään, sormillaan ja kynsillään. Hän ei luonnostele, vaan työt syntyvät maalausprosessin edetessä.

– Taideohjaajana monet materiaalit ovat tulleet minulle tutuiksi. Viimeisin kiinnostuksen kohteeni on ollut savi, Torniainen sanoo.

Taidekeskus Järvilinnassa ovat toukokuussa esillä myös Pauliina Lapion, Pertti Karjalaisen, Marianne Laitin ja Rene van Beersin näyttelyt.

Taidekeskus Järvilinna avoinna 29.5. asti ke–su klo 12–17.