Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Anjan puodissa jutellaan ja luodaan hyvää mieltä

Kun nukkuu työpäivän aikana päiväunet, koittaa jälleen kuin uusi päivä.

Anja Hämäläinen on yrittäjä, joka ottaa joka päivä tunnin päiväunet takahuoneessa. Joku hänen tuttunsa tulee siksi aikaa palvelemaan asiakkaita. Päiväunet ovat olleet hänelle aina tärkeät, jo silloin, kun hän teki ompelutöitä ja piti kangaskauppaa kotitalonsa autotallissa.

– Unien jälkeen on uusi päivä, Anja Hämäläinen sanoo hymyillen.

Muuramelainen hieman yli 70-vuotias Anja Hämäläinen on ollut 40 vuotta yrittäjänä. Vielä kymmenen vuotta sitten yritys oli hieman piilossa, mutta katukuvaan se ilmestyi, kun hänen poikansa osti kiinteistön keskustasta.

– Pojalla on sähköliike samassa rakennuksessa, ja sanoin hänelle, että minä otan näyteikkunat. Aluksi tiloissa oli remontin jälkeen pieni kirpputori joinakin päivinä, mutta pikkuhiljaa kaupan kirpputori laajeni, ja tänne tuli myös esimerkiksi muuramelaisten tekemiä käsitöitä myyntiin, Anja Hämäläinen kertoo.

Sunnuntait hän pyhittää rakkaille harrastuksille eli käsitöille ja puutarhan hoidolle. Hän kasvattaa esimerkiksi kaikki puodin edessä olevat kukat siemenestä lähtien.

– Joku saattaa sanoa, että kukat ovat turhia, mutta minusta ne eivät ole ollenkaan turhia. Kauneutta pitää olla ympärillä. Minulla on kukkia paljon kotipihassa ja täällä puodinkin terassilla.

Anja Hämäläinen sanoo, että paikasta on tullut monelle ihmiselle yhteinen olohuone.

– Jos jäisin kotiin, se olisi kamalaa. Yksinäisyys on yksi pahimpia asioita nykyään. Sitä pyrin torjumaan itseni ja muidenkin kohdalta. En voisi hyvin ellei olisi tällaista ystäväpiiriä ja asiakkaita. Minua ei ole kertaakaan tympäissyt tulla töihin. Tulen aamulla rollaattorilla töihin ja keitän täällä aamukahvit. Monesti ihmiset tulevat vain juomaan kahvit ja joskus ei sitäkään, vaan tullaan vain juttelemaan. Vaihdamme ilot ja murheet päivän mittaan.

Anja Hämäläinen tykkää asua Muuramessa, mutta hän arvelee, että kunnassa tulee lähivuosina vanhuspuolella ongelmia.

– Ei ole tarpeeksi sellaisia vuokra-asuntoja, joissa voi asua, kun ei jaksa tehdä pihahommia. Monien omakotitalot ovat noin 50–60 vuotta sitten rakennettuja, ja ne alkavat olla siinä kunnossa, että niitä pitää kunnostaa. Eläkeläisten varat eivät riitä korjauksiin, ja jos lähtee myymään taloa, siitä saa vähän rahaa.

Anja Hämäläinen on keskustellut monen asiakkaankin kanssa, että Muurameen rakennettaisiin lisää vanhusten palvelutaloja, joissa on omat asunnot ja yhteisiä tiloja.

– Kun näkee päivän aikana muita ihmisiä, ihmiset pysyvät silloin virkeämpänä. Eikö olisi sairaanhoitajienkin helpompi käydä samalla käytävällä vanhusten luona kuin heidän kodeissaan eri puolilla kuntaa. Niin paljon hoitajia ei riitä millään, mitä heitä tulevaisuudessa tarvitaan.

Anja Hämäläisen arkipäivät kuluvat omassa kaupassa aamuyhdeksästä iltakuuteen. Lauantaina hän on paikalla kello 9–16.

Hän odottaa innolla, että saa säiden lämmetessä avattua terassin. 11.–12.6. on pihakirppari, jolloin ulkona tuoksuvat kukkien lisäksi myös letut.