Reittinumeroa kesken matkan vaihtavia vuoroja ei ole listattu eikä niitä tunnista aikatauluista.
Jyväskylässä kulkee päivittäin noin 1 200 bussivuoroa. Valtaosa niistä ajaa rutiininomaisesti omaa reittiään, mutta joukkoon mahtuu muutama poikkeus: vuorot, joiden numero vaihtuu kesken matkan.
Kaupungin joukkoliikennesuunnittelija Jouni Enroos kertoo, että matkan aikana saattavat vaihtua ainakin linjojen 3, 14 ja 15 numerot, kun bussi ajaa läpi kaupungin.
– Myös Muuratsalosta ajava 16 saattaa joskus kaupunkiin tullessaan ollakin 22.
Viherlandiasta keskustaan ajavan bussin linjakilvissä seisoo numero 15 aina pääkirjastolle saakka. Kirjaston pysäkin jälkeen kaupunginteatterin nurkilla kuljettaja syöttää linjakilpilaitteeseen koodin ja numero vaihtuu 3:ksi.
Vapaudenkadun paikallisliikennekeskuksen jälkeen kyydissä voi olla sekä 15:een että kolmoseen nousseita matkustajia, ja matka jatkuu kohti Vaajakoskea samalla autolla, jonka päätepysäkki oli vielä hetki sitten keskusta.
Samaan tapaan myös Vaajakoskelta keskustaan ajava bussi numero 3 vaihtaa numeroaan 15:ksi. Se tapahtuu Urhonkadun pysäkkien jälkeen juuri ennen paikallisliikennekeskusta. Urhonkadulta noustaan vielä kolmoseen, mutta seuraavalta pysäkiltä jo 15:een.
Jyväskylän kaupunki suunnittelee aikataulut, mutta reittien liikennöitsijät voivat laatia autojen kierrot haluamallaan tavalla.
Reittejä 3 ja 15 liikennöi Jyväskylän Liikenne. Yhtiön liikennepäällikkö Jorma Hepola kertoo, että vaihtamalla bussin numeron lennosta säästetään aikaa ja kilometrejä.
– Jos yhdellä autolla ajettaisiin vain reittiä 15, pitäisi keskustassa kiertää korttelia, jotta pääsisimme linjan 15 lähtöpysäkille. Vuoro olisi myöhässä eikä ajoaika riittäisi koko reitin kiertämiseen, hän kertoo.
Varmintaon kysäistä kuljettajalta.
Jorma Hepola
Kesken matkan numeroaan vaihtavia vuoroja ei ole listattu eikä niitä tunnista reittioppaista tai aikatauluista.
Jos Kuokkalasta matkustaa Tourulaan, reittiopas neuvoo esimerkiksi kulkemaan bussilla 15 ja vaihtamaan 3:een.
Ellei matkustaja tiedä, että kyseessä on sama bussi, hän nousee keskustassa turhaan pois vain palatakseen samaan autoon, joka on vaihtanut numeroa.
Asia on kuitenkin varmistettava, sillä päivän kaikki vuorot eivät vaihdu lennosta samaan tapaan. 15 ei aina jatka kolmosena tai kolmonen 15:nä.
Hepolan mukaan kesken matkan vaihtuvat vuorot pysyvät kuitenkin samoina koko ajokauden ajan.
Tällä hetkellä 15 vaihtuu lennossa kolmoseksi kello 7.30–16.30 välisillä vuoroilla ja kolmonen 15:ksi kello 10.40–16.40 välillä ajavilla vuoroilla.
Hepolalla on neuvo heille, jotka haluavat varmistaa, vaihtuuko bussin numero vai tarvitseeko bussia vaihtaa.
– Varminta on kysäistä kuljettajalta esimerkiksi Kuokkalassa, että jatkaako auto Vaajakoskelle.
Kaikilla Jyväskylän paikallisliikenteen reiteillä on päätepysäkki. Usein päätepysäkillä kuljettajalla on mahdollisuus käydä vessassa.
Esimerkiksi linja 20 kiertää kuitenkin ympyrää. Miksi sillekin on määritelty päätepysäkki?
– Päätepysäkillä voidaan tasata aikaa, jotta pysytään aikataulussa. Päätepysäkillä matkustajat saavat pysyä bussissa ja odottaa, että matka jatkuu, Enroos kertoo.
Reittinumeroiden perässä voi olla myös kirjain. Mitä ne tarkoittavat?
– Ne erottavat poikkeukset pääreitistä. Linjoilla on pääosin samat pysäkit, mutta joillain vuoroilla esimerkiksi reitin loppu voi kulkea eri kautta.
Esimerkiksi linja 12 kulkee Kangaslammen ja Keltinmäen väliä. 12T kulkee saman välin, mutta ajaa Tourulan ja Kankaan kautta.
12K:n sen sijaan voi nähdä Ylämyllyjärvellä, Kauppatorilla ja Seppälänkankaalla.
Reitti 18 kulkee Kortepohjan ja Ristikiven väliä, mutta 18K Kortepohjan ja Nenäinniemen.
12T kulkee Tourulan kautta, miksi Nenäinniemeen kulkevaa reittiä ei ole merkitty N-kirjaimella?
– K on ollut 30 vuotta käytössä, se on vakiintunut, Enroos toteaa.