Jyväskylän seudulla halutaan tuplata joukkoliikennematkojen määrä 15 miljoonaan matkaan vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteeseen pyritään lippujen hintoja laskemalla ja vuoroja lisäämällä.
Joukkoliikenteen matkustajamäärät Jyväskylän seudulla ovat palautuneet jo lähes koronaa edeltävälle tasolle. Viime kuukausina kasvuluvut ovat olleet hurjia.
Maaliskuussa bussimatkoja tehtiin yli 700 000, kun viime vuonna matkoja tehtiin keskimäärin 450 000 kuukaudessa. Huhtikuun kasvu on vielä suurempi, yli 50 prosenttia edellisvuodesta.
– Matkustajamäärän kehitys on huima. Jyväskylässä joukkoliikenne on palautunut koronasta paremmin kuin esimerkiksi Helsingissä ja Turun seudulla, kertoo palvelupäällikkö Kari Ström.
Ström uskoo tahdin myös jatkuvan.
– Kesä, tapahtumat ja kesän viikonloput ovat olleet Jyväskylän joukkoliikenteessä aina vilkkaita.
Jyväskylä, Muurame ja Laukaa hyväksyivät ennen koronaa kehittämisohjelman, joka tähtää joukkoliikennemäärien tuplaamiseen silloisesta tasosta vuoteen 2030 mennessä. Tavoite tarkoittaisi noin 15:ttä miljoonaa joukkoliikennematkaa vuonna 2030.
Strömin mukaan tavoite on koronan jälkeen hengissä, kiitos kevään komeiden kasvulukujen.
Työ tavoitteeseen pääsemiseksi on kuitenkin vasta alussa.
– Olemme selvittäneet, miten matkustajamääriä saadaan kasvatettua. Tärkeimmiksi tekijöiksi nousevat edulliset lippujen hinnat ja riittävät vuorot, Ström kertoo.
Bussilippujen hintoja alennettiin vuonna 2020. Lippujen hintojen alentamiselle on laskettu 1,7 miljoonan euron hintalappu. Vuorojen lisäys puolestaan kustantaa 4 miljoonaa euroa lisää vuositasolla. Vuodessa joukkoliikenteen kustannukset ovat seudulla noin 20 miljoonaa euroa.
Uusi reitistö on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2024. Syksyllä käynnistyy reitistön kilpailutus.
– Tavoitteena on luoda keskustaan ja lähialueelle aikatauluvapaa vyöhyke, mikä tarkoittaa, että voisi luottaa siihen, että auto kulkisi aina 10–15 minuutin välein eikä aikataulua tarvitsisi katsoa.
Strömin mukaan suurin vaikutus on ihmisten toiminnan muutoksella.
– Ihmiset haluavat liikkua kestävästi. Nuorilla ajokortin ajaminen ei ole kaupungissa enää itsestäänselvyys.
Kestävyys huomioidaan myös joukkoliikenteen kehittämisessä. Kun liikenne uusilla reiteillä alkaa kesäkuussa 2024, bussit kulkevat sähköllä, biokaasulla ja biodieselillä.
Muutos tarvitsee myös entistä enemmän biokaasua, jota nyt tuotetaan muun muassa Mustankorkean jätekeskuksella.
– Jätevedenpuhdistamolla syntyy jo kaasua lämmitykseen ja sähköntuotantoon. Suunnitelmissa on jalostaa sitä jatkossa liikenteen polttoaineeksi, Ström kertoo.
Jos aikomus onnistuu, Jyväskylässä ajetaan pian jätteiden ja jätösten voimalla.