Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjoisen ajelukulttuurin kuvastoa esillä Ratamossa

Valokuvaaja Jussi Puikkonen on Galleria Ratamon Pilluralli-näyttelyssään kuvannut suomalaisen nuorison autoilukulttuuria. Pillurallilla tarkoitetaan päämäärätöntä ajelua kaveriporukalla. Takapenkillä istuvat kaverit saattavat nauttia alkoholia, ja ajeluun liittyy usein myös sosiaalista kanssakäymistä ja musiikin kuuntelua. Puikkosen mukaan autojen kaiuttimista pauhaa usein europop tai Finnhitsit.

Pillurallaaminen on suosittua etenkin pohjoisen pikkupaikkakunnilla, mutta nuoret ajelevat ja kokoontuvat ympäri Suomea. Näyttelyssä on kuvia muun muassa Oulusta, Rovaniemeltä ja Kotkasta. Joskus Puikkonen pääsi itsekin kuvattavien kyytiin.

– Pohjoisessa meininki on aidompaa, ja nuorilla on yleensä alla muutaman sadan euron auto. Etelässä ajellaan enemmän isin kalliilla autolla, Puikkonen pohtii.

Osa Puikkosen tapaamista nuorista ajoi ensimmäisenä vuonna ajokortin saatuaan jopa 40 000 kilometriä, usein edes poistumatta kotipaikkakunnaltaan.

Puikkonen asuu Alankomaissa, ja kertoo ettei siellä ole lainkaan vastaavaa ajelukulttuuria.

– Suomessa välimatkat ovat pitkiä, ja ajokortin saaminen on nuorille tärkeä aikuistumisriitti. Ajokortin saatuaan nuoret eivät ole riippuvaisia vanhempien kyydeistä, Puikkonen sanoo.

Nuorten ja heidän autojensa lisäksi Puikkosen kuviin on tallentunut muun muassa Wunderbaumeja, erilaisia tuunauksia ja äänentoistolaitteita.

– Monet nuoret ovat hankkineet halvan auton, mutta käyttäneet moninkertaisesti rahaa sen laitteluun. Eräs kuvaamani nuori kertoi käyttäneensä autonsa äänentoistoon lähes 10 000 euroa. Auto oli muuten huonokuntoinen, esimerkiksi sivupeilit oli kiinnitetty jollain Sikaflexillä. Nuoret istuivat auton vieressä retkijakkaroilla juomassa viinaa, ja soittivat musiikkia todella kovalla, Puikkonen kuvailee.

Vastikään täysi-ikäistyneet nuoret elävät herkkää ikävaihetta. Puikkonen kokee, että pillurallikulttuurissa on jotain hyvin suomalaista.

– Suomalaisille sopii kommunikointi auton peltikuoren antamasta suojasta käsin, silloin voi jutella kenelle haluaa. Kysyin eräältä nuorelta, tuntevatko he kaikki toisensa, ja hän vastasi että eivät, mutta he tuntevat kyllä kaikkien autot, Puikkonen hymyilee.

Jussi Puikkosen Pilluralli, Galleria Ratamo. 28.4.−22.5.