Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jyväskylän kaupunginteatterin The Addams Family -musikaalin hahmot ovat visuaalinen taidonnäyte.

Jyväskylän kaupunginteatterissa valmistaudutaan The Addams Familyn kevään viimeisiin näytöksiin. Tässä musikaalissa kampaaja-maskeeraajat ovat päässeet näyttämään todelliset taitonsa, sillä näyttelijät kokevat radikaalin muodonmuutoksen kalmiston edustajiksi. Lopulliseen ulkoasuun on tehty yhteistyötä sekä ohjaajan, lavastajan että pukusuunnittelijan kanssa.

– Minun täytyy tietää hyvissä ajoin ennen näytelmän valmistumista, missä ollaan menossa; mikä on näytelmän maailma ja tavoite. Monista asioista täytyy ottaa selvää ja tilauksia täytyy tehdä. Esimerkiksi Lontoosta tilaamme aika paljon erikoismaskeeraustarvikkeita, ja brexit vaikutti paljon siihen, Jyväskylän kaupunginteatterin suunnitteleva kampaaja-maskeeraaja Suvi Taipale kertoo.

Näytelmien ulkoasuihin haetaan paljon ideoita esimerkiksi kirjallisuudesta. Jyväskylän kaupunginteatterin The Addams Family -musikaalin maskeeraukset ovat saaneet inspiraationsa vanhoista sarjakuvista, joista fiktiivinen kauhuperhekin on alun perin saanut alkunsa.

Suurelle näyttämölle pitää olla suurta ja voimakasta.

The Addams Family -musikaalin lavalla nähdään 20 esiintyjää. Heidän laittamisensa esiintymiskuntoon kestää neljältä kampaaja-maskeeraajalta noin kaksi tuntia. Tanssijoilla, ensemble-ryhmäläisillä, on kullakin näkyvillä jokin vamma, johon he ovat tarinan mukaan menehtyneet. Esimerkiksi intohimorikoksen uhrin tunnistaa mustelmista kaulassa. Maskeerauksessa onkin käytetty paljon muun muassa erikoisvärejä ja -liimoja. Suurelle näyttämölle suunniteluissa maskeerauksissa on paljon kontrasteja.

– Näyttämövalot syövät paljon sävyjä, joten pitää oppia näkemään, miltä asiat näyttävät lavalta yleisöön. Suurelle näyttämölle pitää olla suurta ja voimakasta – pieni piperrys näyttää kaukaa tasaiselle pinnalle. Myös silmät on tärkeä saada näkyviin, Taipale sanoo.

Suurimmalle osalle näyttelijöistä on tehty roolihahmoon sopiva peruukki. Sen kiinnittäminen on nopeampi prosessi kuin omien hiusten muotoilu esiintymiskuntoon. Peruukit on valmistettu käsin mittatilaustyönä.

Yksi iso osa kampaaja-maskeeraajien työtä on myös näyttelijöiden ihon puhdistaminen näytöksen jälkeen. Hyvin kiinnittyvät aineet vaativat myös huolellisen irrotuksen.

– Pitää myös muistaa, että jokaisella näyttelijällä on erilainen iho, joten he tarvitsevat erilaisia tuotteita, Taipale sanoo.