Syksyllä järjestetään vihdoin myös Jyväskylän koulujen juoksutapahtuma.
Syksyllä järjestettävä Finlandia Marathon haluaa olla kaupunkilaiset yhteen keräävä liikuntatapahtuma, joka kannustaa huolehtimaan hyvinvoinnista.
– Ajoittain esiintyy toiveita, että Jyväskylässä järjestettäisiin liikuntatapahtuma, joka kerää laajasti kaupunkilaiset yhteen. Finlandia Marathonin järjestäjien tavoitteena on täyttää nuo toiveet, kertoo järjestelyissä mukana oleva Jouni Vatanen Keski-Suomen Liikunnasta.
Finlandia Marathon on valtakunnallinen tapahtuma, jolla on myös merkittävä matkailullinen merkitys. Osallistujista yli tuhat tulee Keski-Suomen maakunnan ulkopuolelta.
– Finlandia Marathonin tulevaisuuden visio on sama, jonka Valon kaupunki tapahtuma on jo tehnyt. Kun saadaan kaupunkilaiset sankoin joukoin mukaan, valtakunnallinen ja jopa kansainvälinen kiinnostus lisääntyy, kun muualta tullaan katsomaan mikä saa jyväskyläläiset liikkumaan, Vatanen sanoo.
Tasainen, kaunis, vähän mutkia ja mäkiä sisältävä keskellä kaupunkia ja järven rantaa pitkin kulkeva Rantaraitti on erinomainen ympäristö koko kansan juoksu- ja kävelytapahtumalle.
– Iltavalaistuksessa juostavalla Valon Kympillä myös Rantaraitin uusittu valaistus pääsee oikeuksiinsa. Lutakonaukio ja Jyväskylän Paviljonki mahdollistavat toimivan tapahtumakeskuksen, johon pystyy tuottamaan monipuolista oheisohjelmaa.
Tasainen, kaunis, vähän mutkia.
Tapahtumaa on laajennettu kokonaisuudeksi, joka huomioi erilaiset kohderyhmät ja mahdollistaa osallistumisen kirjavalla liikuntataustalla ja erilaisin tavoittein.
– Täysmaratonin, puolimaratonin ja Valon Kympin osallistujista halutaan pitää hyvää huolta. Lisäksi viime vuosina on erityisesti kiinnitetty huomiota matalan kynnyksen liikkumiseen ja yhteisöllisyyteen. Ohjelmaan on lisätty Finlandia Kävely ja maratonviesti sekä tänä vuonna ensimmäisen kerran järjestettävä koululaisten Nuorten Maraton.
Finlandia Kävely on kaikille liikunnasta kiinnostuneille tarkoitettu matalan kynnyksen kuntoilutapahtuma.
– Kävelyssä ei ole ajanottoa ja se on mainio tapa tutustua suuren liikuntatapahtuman henkeen esimerkiksi työ- tai kaveriporukan kanssa. Yksin ilmoittautuvatkin löytävät varmasti samanhenkistä seuraa. Kävelylle voi ottaa mukaan sauvat, rattaat tai vaikka koiran, Vatanen kertoo.
Maratonviesti juostaan viiden kilometrin mittaisina osuuksina. Joukkueessa on 4–8 juoksijaa, ja joukkueessa voi olla sekä miehiä että naisia. Joukkue saa itse päättää, montako osuutta kukin juoksija juoksee.
– Maratonviestiin on vuosittain osallistunut ilahduttavasti hyvinkin erilaisia ryhmiä: kaveriporukoita, työyhteisöjä, asukasyhdistyksiä ja naapurustoja, yhdistyksiä ja yritysten asiakkaista koottuja ryhmiä, Vatanen luettelee.
Koronarajoitusten poistuttua syksyllä pystytään järjestämään myös kahtena edellisenä vuonna peruttu Jyväskylän koulujen viides-, kuudes- ja seitsemäsluokkalaisten juoksutapahtuma.
– Nuorten Maratonin tavoitteena on vaikuttaa oppilaiden kestävyyskunnon kehittämiseen laajemminkin kuin yksittäisenä tapahtumana. Valmistautuessaan Nuorten Maratonille koululainen oppii tiedot ja taidot, joita hän tarvitsee elämänsä aikana kehittäessään ja ylläpitäessään omaa kestävyyskuntoaan, Vatanen sanoo.
Vatanen on huomannut, että poikkeuksellisen kevään ja alkukesän aikana juoksijoiden ja ulkonaliikkujien määrä on lisääntynyt selkeästi. Lenkkipolut ja kevyen liikenteen väylät ovat olleet ehkä vilkkaammassa käytössä kuin koskaan.
– Toivottavasti mahdollisimman moni rohkaistuisi osallistumaan myös suureen liikuntatapahtumaan ja kokemaan sen yhteisöllisyyden.
Finlandia Marathon järjestetään 16.–17.9.