Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Remontissa kynnyksen alta löytyi lähes 36 vuotta vanha Suur-Jyväskylän Lehti

Lauri Kovanen jatkoi kansanperinnettä ja jätti tuoreen lehden tuleville remontoijille.

Jyväskyläläisen Lauri Kovasen asunnosta löytyi remontin yhteydessä lähes 36 vuotta vanha Suur-Jyväskylän Lehti. Lehti löytyi Jyväskylän Taulumäelle 1940-luvulla rakennetun talon keittiön ja olohuoneen välisen kynnyksen alta. Kovanen uskoo, että lehti on jätetty sinne vanhan kansaperinteen mukaisesti merkiksi remontin ajankohdasta.

– Nykyisin kaikki remontit kirjataan tarkasti varsinkin taloyhtiöissä, mutta ennen oli tapana laittaa sanomalehti merkiksi ja muistoksi remontin ajankohdasta, kirvesmieheksi opiskellut Kovanen kertoo.

Kovanen teki alkuvuonna noin 60 neliön kokoiseen asuntoonsa pintaremontin. Sunnuntaina 1. kesäkuuta vuonna 1986 ilmestynyt lehti löytyi lattian uusimisen yhteydessä.

– Talossa on alun perin ollut lankkulattia. Se on 1960-luvulla peitetty lastulevyillä ja levyjen päälle on vedetty muovimatto. Tietääkseni 1987 muovimaton päälle on laitettu parketti. Parketin alta löytyi myös Kauppalehden sivuja vuodelta 1987. Ehkä silloin on sattunut olemaan vanhempi Suur-Jyväskylän Lehti käsillä ja se on laitettu kynnyksen alle, Kovanen pohtii.

– Nyt purin lattiaa muovimattoon asti ja tein levyjen päälle uuden lattian, hän jatkaa.

Kalastus määrittelee asuinpaikan.

Rajakadulla sijaitseva asunto on Kovasen ja hänen vaimonsa ensiasunto.

– Asuimme siinä pari vuotta. Minulla oli Tuomiojärvellä vene ja kävin aika usein kalastamassa. Asuisin varmaan edelleenkin täällä, ellei olisi muutettu vähän syrjempään.

Syrjempi sijaitsee Vaajakoskella, Haapaniemessä, jälleen järven rannalla.

– Urheilukalastusta tulee harrastettua aika paljon. Se määrittelee asuinpaikan. Rajakadun asunto on lähellä keskustaa ja rantaa. Ulkoilumahdollisuudet ovat hyvät. Kauppakadulle on vain muutaman minuutin kävelymatka, Kovanen jatkaa.

Puheesta huomaa, että asunto on myynnissä ja Kovanen on myyntimies. Kirvesmiehen koulutuksen jälkeen Kovanen työskenteli hetken Puolustusvoimilla, kunnes siirtyi DNA:lle. Tällä hetkellä hän on päävalmentaja eli kouluttaa operaattorin esimiehiä.

Kesäkuisena sunnuntaina 80-luvun puolivälissä ilmestyneestä lehdestä kerrotaan muun muassa Huhtasuon ja Keltinmäen korkeasta syntyvyydestä ja yhteisvoimin kunnostetusta Moirislammen puistosta.

Jo tuolloin lehdessä oli myös autouutisia. Suomen kesään sopivaksi kehutun avomallisen Mazdan 323 Cabrioletin ja ABS-jarruilla varustetun Ford Scorpion lisäksi sivuilla käsiteltiin uuden energiaverotuksen muuttamista prosentuaaliseksi.

Muutos uhkasi nostaa 92-oktaanisen polttoaineen hintaa jopa yhdeksällä pennillä. Jutussa autoliitto luonnehti uudistusta autoilijoille vaaralliseksi veroautomaatiksi.

Lauri Kovanen jatkoi kansanperinnettä ja laittoi kynnyksen alle Suur-Jyväskylän Lehden kuluvalta vuodelta. Jonain päivänä Rajakadulla remonttia tekevät törmäävät ainakin juttuihin Suomen historian ensimmäisistä hyvinvointialuevaaleista.