Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kypärämäessä eletään kuin pienessä kylässä

Kaupunginosan historia ulottuu vuosikymmenten taakse. Alueella on erittäin hyvät liikuntamahdollisuudet.

Jyväskylässä Kypärämäki tunnetaan isona ja viihtyisänä omakotitaloalueena. Kypärämäki-Köhniön asukasyhdistyksen puheenjohtaja Antti Suora sanoo, että jos kysyy ohikulkijoilta mikä alue on Kypärämäkeä ja mikä Köhniötä, vastaukset voivat olla aika erilaisia.

– Yksinkertaistaen Erämiehenkatu erottaa Kypärämäen ja Köhniön. Joidenkin käsityksen mukaan Kypärämäki on kaupunginosa, jonka yksi osa Köhniö on, hän kertoo.

– Köhniön aluetta kutsuttiin velkamutkaksi. Valmet Rautpohjan tehtaan työntekijöille alettiin rakentaa taloja vuonna 1948 ja rakentamisen rahoituksen tehdas sai järjestelemällä lainoja asukkaille yhdessä kaupungin kanssa. Kypärätiellä on alueen yksi erikoisuus eli Jyväskylän vanhin rivitalo.

Suora muutti perheineen Köhniölle vuonna 2015. Hän on töissä Novan terveysasemalla Sairaala Novassa eikä tarvitse työmatkaansa autoa.

– Tykkään, että voi elää ilman autoa. Lähistöllä on helppo kulkea ilman, että tarvitsee kävellä asfaltilla, esimerkiksi viedessäni lapsia päiväkotiin. Muutamat talot on rakennettu vierekkäin ja sitten on kaistale välissä. Olin monta kertaa miettinyt mitä ne välit ovat, mutta niille onkin looginen selitys. Talojen väliin jätettiin välillä tilaa, jottei mahdollinen tulipalo tartu naapuritaloon.

Kypärämäessä oli vielä 1990-luvun puolivälissä useita ruokakauppoja, neuvola, hammaslääkäri ja kirjasto. Osa palveluista on lähtenyt pois, mutta Suora sanoo olevansa perheenisänä tyytyväinen palveluihin. Suurin osa palveluista löytyy kuitenkin melko läheltä ja esimerkiksi liikenneyhteydet ovat keskustan suuntaan hyvät.

– Liikunnan harrastajalle tämä on ideaali paikka asua. Lähellä on hyvät lenkkimaastot ja hiihtoladut. Killerillä voi harrastaa melkein mitä tahansa liikuntaa. Pitää keksimällä keksiä mitä liikuntalajia ei voi Kypärämäen suunnalla harrastaa. Moni etelän suunnalla asuva tuttuni sanookin, että täällä on harvinaisen hyvät liikuntamahdollisuudet.

Vaikka Kypärämäessä asuvat tuntuvat viihtyvän alueella, Suoran mukaan nyt on aistittavissa jonkinlainen sukupolvenvaihdos.

– Meidän lähipiirissä on noin kymmenen taloa vaihtanut omistajaa viime vuosien aikana. Minulla on päiväkotimittari eli jossain vaiheessa Kypärämäen päiväkoteihin tuli lapsia muista kaupunginosista ja nyt on vastaavasti päiväkodissa välillä ahdasta. Täällä on jonkin verran rivitaloja ja ne ovat hyvin haluttuja. Muutamat tuttuni ovat kärkkyneet pitkään niistä asuntoa, mutta kun joku niistä tulee myyntiin, ostaja on usein jo valmiina.

Kypärämäessä on poikkeuksellisen maalaismainen ja yhteisöllinen tunnelma, johon asukasyhdistys vaikuttaa omalta osaltaan. Hän tuntee nimeltä valtaosan kotikatunsa ihmisistä, ja asukkailla on paljon luontevia kohtaamisia asukasyhdistyksenkin kautta. Vuonna 2021 jäsenmaksun maksoi 290 taloutta.

– Minusta on kiva, kun on tapahtumia ympäri vuoden, melkein kuukausittain. Yksi asukasyhdistyksen toiminnan painopiste on olla äänitorvena kaupungin suuntaan. Saimme esimerkiksi kerättyä vuonna 2020 osan rahoista, jotka mahdollistivat uuden hyppytorniin Köhniön uimarannalle. Tänä talvena paikallisia asukkaita puhututti, kun kaupunki päätti purkaa Kahakadun liikuntapuiston jääkiekkokaukalon. Se oli vanha, mutta kovassa käytössä. Saimme kaupungin kanssa yhteistyössä uuden kaukalon. Köhniön rantaan on toivottu pitkään penkkejä ja se on toivottavasti toteutumassa tänä keväänä. Yhdistys on ottanut kantaa myös kaavoitukseen ja linja-autoliikenteeseen.

Korona sotki monia suunnitelmia, mutta esimerkiksi Haalarikino pystyttiin tänä vuonna järjestämään kahdesti päiväkodin pihamaalle.

– Elokuvakeskuksella työskentelevä Teemu Kauppi asuu Kortemäessä ja hänen kanssaan järjestimme koko perheelle maksuttomat ulkoilmaesitykset. Meillä on ajatus, että tulevaisuudessa esityspaikka vaihtuisi eri kuukausina. Viime kesänä meillä oli uutena tapahtumana uimarannalla Köhniön kulttuurisauna, jossa sai saunoa kello 15–00. Ohessa oli pieniä konsertteja, elokuvanäytös sekä puistojamit, ja näyttelijä Aaro Vuotila veti laulu-uinnin eli lauloimme uidessa yhteislauluja, Antti Suora kertoo.