Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vapun käsialoja -näyttelyssä esillä Vappu Heiskan mielenmaisemia ja muotokuvia

Keski-Suomen museossa pääsee tutustumaan Älylässä kasvaneen kuvataiteilijan tuotantoon.

Jyväskyläläisen kuvataiteilija Vappu Heiskan (1921–1993) elämään ja taiteelliseen tuotantoon paneutuva Vapun käsialoja -näyttely on esillä Keski-Suomen museossa.

Älylässä kasvanut ja asunut Heiska tunnettiin värikkäänä taiteilijapersoonana. Näyttelyn käsikirjoittanut ja kuratoinut intendentti Tuula Vuolio-Vallenius kertoo, että näyttely avaa myös Heiskan henkilöhistoriaa.

– Taulujen lisäksi mukana on myös valokuvia ja Vapun äidilleen kirjoittamista kirjeistä poimittuja sitaatteja, jotka ovat esillä hänen omalla käsialallaan, Vuolio-Vallenius sanoo.

Heiska oli tuottelias taiteilija, ja Keski-Suomen museon kokoelmiin kuuluu lähes 900 hänen teostaan ja luonnostaan. Vappu Heiska asui kuolemaansa asti isänsä Jonas Heiskan vuonna 1912 Kramsunkadulle rakennuttamassa taiteilijakodissa. Vappu Heiska testamenttasi talon Jyväskylän kaupungille. Kohteeseen järjestetään museon toimesta opastettuja kierroksia.

– Taiteilijakodissa on esillä runsaasti Heiskojen taidetta, ja joitain töitä saa selailla varovasti hanskat kädessä, Vuolio-Vallenius kertoo.

Heiskan teosten värimaailma oli pääasiassa mustavalkoinen, ja hän teki etenkin hiili-, tussi- ja pastellitöitä. Heiska tunnetaan taitavana viivankäyttäjänä.

– Hän käytti teoksissaan sekä voimakasta viivaa että herkkää ja ohuempaa, ikään kuin verkkomaista ilmaisua, Vuolio-Vallenius kuvailee.

Näyttelyssä on mukana myös akvarelleja sekä kaksi suurikokoista värikästä materiaalisommitelmaa, jotka muodostuvat eräänlaisesta romusta, kuten pullonkorkeista, pyykkipojista ja papiljoteista. Heiska teki voimakkaita muotokuvia. Vuolio-Vallenius sanoo, että Heiskan maisemateokset puolestaan olivat eräänlaisia mielenmaisemia, vaikka niiden taustalla saattoikin olla jokin todellinen näkymä.

– Hän kuvasi usein kotinsa pihapiirin, Toivakan kesämökin ja Lapin maisemia. Oman osansa tuotantoa muodostavat ulkomaanreissuilla Italiassa syntyneet maisemat ja luonnosmaiset arkkitehtoniset näkymät, Vuolio-Vallenius kertoo.

Vapun käsialoja. Keski-Suomen museo. 2.4.–22.5.2022