Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elokuvat | Kun nuoruus loppuu

Suoratoisto

The Fallout (2022)

O: Megan Park. HBO Max.

★★★☆☆

The Fallout kuvaa 16-vuotiaan Vadan (Jenna Ortega) yritystä jatkaa arkea sen jälkeen, kun hänen koulussaan on tehty joukkosurma. Satunnaisia pelkotiloja lukuun ottamatta hän kokee lähinnä syvää apatiaa, jota hän yrittää lääkitä television ja päihteiden avulla.

Vada alkaa viettää aikaansa kahden aiemmin tuntemattoman lukiolaisen kanssa, joiden seurassa vietti trauman aiheuttaneet hetket. Pakon sanelemana jaettu wc-koppi yhdistää erilaisia nuoria samaan tapaan kuin Breakfast Clubin (1985) jälki-istunto.

Megan Parkin esikoisohjaus tuo mieleen Sofia Coppolan tuotannon keskittyessään tunnelman ja yleisen turtuneisuuden kuvaamiseen juonivetoisen tarinan sijaan.

The Fallout ei ole kertomus eheytymisprosessista, jossa lopulta palataan koulunpenkille kuin mitään ei olisi tapahtunut. Vaikeisiin kysymyksiin ei löydy elokuvan mitassa vastauksia, ja pelko, suru ja hämmennys jäävät elämään.

Mr. Holmes (2015)

O: Bill Condon. Yle Areena.

★★★★☆

Mr. Holmes tarjoaa jälleen uuden tulkinnan maailman kuuluisimmasta yksityisetsivästä. Siinä eläköitynyt 93-vuotias Sherlock Holmes (Ian McKellen) hoitelee mehiläisiä tiluksillaan 1940-luvulla. Takaumissa kuvataan hänen viimeistä juttuaan sekä etsitään muistisairautta parantavaa yrttiä Japanista.

Holmes on elokuvan sisäisessäkin todellisuudessa myyttinen, miltei fiktiivinen hahmo, kiitos edesmenneen tohtori Watsonin julkaisemien liioiteltujen kertomusten. Syvin metataso saavutetaan, kun Holmes katsoo itsestään kertovaa elokuvaa. Sen pääosaa esittää Nicholas Rowe, joka on nähty samassa roolissa myös tosielämässä elokuvassa Nuori Sherlock Holmes (1985).

Watsonin kertomusten luomat väärät mielikuvat saavat myös Holmesin tarttumaan kynään. Toinen motiivi muistelmien kirjoittamiselle on taistelu muistin rappeutumista vastaan. Holmesin kohdalla lähestyvä dementia ja seniiliys vaikuttavat poikkeuksellisen traagisilta, sillä ilman nopeaa päättelykykyään hän on kuin hajuaistinsa menettänyt ajokoira.

McKellenin hahmon hauraus, lämpö ja herkkyys eivät vastaa perinteistä mielikuvaa Holmesista, joka useimmissa tulkinnoissa on esitetty arroganttina ja sosiaalisesti kylmänä.