Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Musta ja valkoinen muodostavat tasavahvan parin Jyväskylän taidemuseon näyttelyssä

Jyväskylän taidemuseon Galleriassa avautunut Mustaa valkoisella -näyttely päättää museon kevätkauden väriteemaisten näyttelyiden sarjan. Aiemmin tänä vuonna tilassa nähtiin keltaista ja sinistä taidetta. Näyttelysarja syntyi Jyväskylän Taiteilijaseuran ja taidemuseon yhteistyönä.

Näyttelysarjan kuraattori, taidehistorioitsija Marjo-Riitta Simpanen kertoo, että mustavalkoinen oli hakijamäärältään suosituin väriteema.

Näyttelyyn valitut kuusi taiteilijaa ovat Timo Hannunen, Kirsi Neuvonen, Maija Ojanen, Nina Huisman, Anne Lehtelä ja Jaakko Valo. Esillä on muun muassa piirustuksia, veistoksia ja grafiikkaa sekä installaatiota ja performanssia yhdistävä teos.

– Halusin mukaan eri ikäisiä taiteilijoita ja eri tekniikoita, että kokonaisuudesta tulee monipuolinen. Yksi lähtökohta oli saada esille uutta nähtävää, ja näyttelyyn tulikin pääasiassa uusia teoksia, jotka ovat valmistuneet vuosina 2021–22, Simpanen sanoo.

Näyttelyssä on esillä lyhyet taustoitukset kunkin taiteilijan teoksista. He kaikki lähestyvät mustavalkoista teemaa omista lähtökohdistaan. Esimerkiksi Timo Hannunen on veistänyt kädenmuotoiset teoksensa käytöstä poistettujen hautakivien graniitista, ja niissä vuorottelevat kiillotettu ja karhea pinta. Jokaisella on oma suhteensa väreihin ja niiden merkityksiin. Maija Ojanen kokee mustan pimeyden ja varjon värinä.

– Jaakko Valo on todennut, ettei hän koe mustan värin edustavan surua ja murhetta, vaan se on hänelle turvallinen väri, Simpanen pohtii.

Simpanen kokee mustan ja valkoisen värin tasavahvana parina. Mustavalkoisissa teoksissa viivan rytmi nousee usein merkittävään rooliin, samoin kuin värien välinen kontrasti ja teoksen pinnan rakenne. Mustavalkoinen ilmaisu on usein rajoitettua ja pelkistettyä, mikä tekee siitä tehokasta.

– Musta ja valkoinen ovat vastakohtia, joiden väliltä löytyvät valöörit ja harmaan monet hienot sävyt.

Mustaa valkoisella. Jyväskylän taidemuseo Galleria. 6.4.–8.5.2022