Vapaa leikki on tärkeää – myös aikuinen voi vaikuttua siitä, mitä lapsen leikki tarjoaa

Leikki on lapsen työtä, sanotaan. Samaa mieltä on MLL Säynätsalon ja Keljonkankaan paikallisyhdistyksen rahastonhoitaja Marianna Räsänen. Hän työskentelee myös draamaopettajana ja tanssi-liiketerapeuttina.

– Leikin kautta opitaan arjen asioita, leikki avaa luovaa ongelmaratkaisukykyä. Lapsen motoriset ja kognitiiviset taidot kehittyvät. Myös vuorovaikutus- ja kaveritaitoja opitaan leikin lomassa, Räsänen luettelee.

Hän kannustaa aikuisia heittäytymään mukaan leikkeihin, ja nimenomaan lasten ehdoilla. Lapset ovat parhaita opettajia siinä, miten leikitään vapaasti ja annetaan luovuuden kukkia.

– Vapaa leikki on tärkeää. Kun aikuinen leikkii lapsen kanssa, olisikin hyvä muistaa, ettei aikuinen ole aina se, joka opettaa jotakin.

Vapaa leikki vaatii aikuiselta heittäytymiskykyä, ilman työpuhelinta. Lapsen kanssa pitää keskittyä olemaan.

– Pitää hyväksyä, että lapsi johdattaa leikkiä. Lapsi uskoo leikkiin sataprosenttisesti, joten myös aikuisen pitää uskoa siihen ja olla leikissä sisällä. Aikuinen voi vaikuttua siitä, mitä lapsi osaa tehdä ja oivaltaa.

Lapset kiinnostuvat erilaisista leikeistä eri iässä. Virikkeitä kannattaa tarjota sopivasti – joku leikki tai lelu voi kiinnostaa muutaman kuukauden päästä, vaikka se ei juuri nyt tempaisikaan mukaansa. Kotona kannattaa vaihdella leluja, jotka ovat esillä.

Leikki kuuluu kaikille.

– Toivoisin, että myös aikuiset löytäisivät leikin, eikä arkea vain suoritettaisi. Esimerkiksi improvisaatioteatteri on leikkiä parhaimmillaan; otetaan uusia rooleja ja unohdetaan arki. Aikuisten leikkikin purkaa paineita ja auttaa jaksamaan. Yhtä lailla liikunta ja musiikki tuovat arjen rinnalle ”leikkiä”.

23.4. vietettävällä Leikkipäivällä halutaan muistuttaa leikin tärkeydestä: Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lapsella on oikeus lepoon ja vapaa-aikaan, hänen ikänsä mukaiseen leikkimiseen ja virkistystoimintaan. Ensimmäinen Leikkipäivä järjestettiin 10 vuotta sitten. Päivän taustalla on Koko Suomi leikkii -hanke. Päivän tavoitteena on aktivoida aikuisia järjestämään maksutonta ja vapaata ohjelmaa leikin merkeissä. Teema on tänä vuonna Leikkien pallon puolesta eli kestävä leikki.

– Se näkyy esimerkiksi MLL Säynätsalon ja Keljonkankaan paikallisyhdistyksen tapahtumassa 23.4. Keljonkankaan koululla (Aapistie 2) lastenvaate- ja tarvikekirpputorina. Paikan päällä on myös lelujen vaihtopiste.

Lisätietoa: www.leikkipaiva.fi

Vielä lisäksi...

Mikä oli suosikkileikkisi lapsena?

Tykkäsin leikkiä poltto- ja keinupalloa sekä nurkkajussia naapurinlasten kanssa.

Milloin olet leikkinyt viimeksi?

Leikin lapseni kanssa kokkausleikkiä aamulla.

Mikä lelu saa sinut hyvälle mielelle?

Lapsuuden Turre-pehmolelukoira. Se harmittaa, että vanhempani antoivat kierrätykseen Sylvesteri-kissalelun – en ollut vielä silloin valmis luopumaan siitä.

Mikä oli haaveammattisi lapsena?

Poliisi. Yläasteella opo sanoi, että minulla on liian huono näkö poliisiksi. Se oli kova paikka. Siihen aikaan ei vielä tehty näön laserleikkauksia, mutta noin viiden vuoden päästä siitä niitä alettiin tehdä.

Milloin olet viimeksi lukenut ja mitä?

Opiskelen tällä hetkellä Jyväskylän yliopistossa musiikkitieteen maisteriohjelmassa, joten luin siihen opiskelumateriaalia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut