Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuvataide täyttää jälleen Galleria Hopan seinät

Jyväskylän yläkaupungilla Kauppakadun varrella sijaitsevassa Galleria Hopassa käynnistyy pitkän tauon jälkeen säännöllinen kuvataidenäyttelytoiminta.

Jyväskyläläinen kuvataiteilija Johanna Kinanen kertoo päätyneensä Hoppaan galleristiksi hieman sattumien kautta.

Kinanen etsi itselleen työhuonetta, ja hänen tuttunsa kannusti kysymään, voisiko Galleria Hoppaa vuokrata työtilakäyttöön. Kinanen sai työhuoneen alakerrasta, mutta innostui samalla myös elvyttämään yläkerran galleriatilan takaisin taidenäyttelykäyttöön.

Viimevuosina Hoppaa ovat vuokranneet pääasiassa teatteriryhmät, ja taidenäyttelyitä on järjestetty epäsäännöllisesti.

– Galleria Hopalla on kaupungissa monen vuosikymmenen taakse ulottuva historia, mutta tila on ollut jo pitkään vajaakäytöllä, Kinanen sanoo.

Gallerian ensimmäisenä näyttelynä nähdään 1.4. avautunut Laura Pietiläisen maalausnäyttely Animal Shrine II.

Näyttelyn suurikokoisissa maalauksissa yhdistyvät eläimet ja sisäelimet.

– Kokonaisuus sopii hyvin aloittamaan tilan näyttelytoiminnan. Haluan galleriaan taidetta, jossa on myös ristiriitoja, en niin sanottua hyvinvointitaidetta, jota tehdessä on jo valmiiksi mietitty yleisön mieltymyksiä, Kinanen pohtii.

Kinanen iloitsee siitä, että galleria sijaitsee niin keskeisellä paikalla yläkaupungilla, tilaan on helppo poiketa ohikulkiessaan.

Hopan näyttelytoiminnan käynnistyminen on Kinasen mukaan saanut taiteilijoiden keskuudessa varsin hyvän vastaanoton, ja kesän näyttelyajat varattiin täyteen heti, kun tieto gallerian avautumisesta lähti leviämään.

– Kesällä näyttelyt ovat normaalia lyhyempiä, viikon tai kahden mittaisia. Halusin, että kesäkaudella järjestetään matalan kynnyksen näyttelyitä, joten näyttelyajan sai jonotusperiaatteella, eikä ajan varatakseen tarvinnut olla ammattitaiteilija, Kinanen sanoo.

Kesäkauden ulkopuoliset kolmen viikon mittaiset näyttelyt valitsee kuraattoriryhmä. Kinanen organisoi näyttelytoimintaa, ja käy itse läpi kaikki näyttelyhakemukset.

Hän pyysi avukseen kaksi tuttavaansa, jotka osallistuvat näyttelyiden valitsemiseen.

– Näin esille ei tule vain sellaista taidetta, josta itse pidän, Kinanen perustelee.