Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näkökulma | JYP haluaa palata ryminällä kärkikahinoihin

Helmikuussa 2018 JYP oli Euroopan paras seurajoukkue. Keväällä 2022 taskussa on sijat 15. ja 13. kahdelta edelliseltä kaudelta Liigassa, jonka tason laskustakin on riittänyt keskustelua. Koronan riivaamina vuosina seuralla on ollut kaksi isoa maalia.

1. Selvitä korona-ajasta kuivin nahoin. Talous on ollut tiukilla, urheilu on tuntunut vähemmän merkitykselliseltä ja mikä pahinta, terveys on konkreettisesti ollut vaarassa.

2. Ajaa sisään uutta nuorta sukupolvea, josta pitäisi jalostua tulevien vuosien vastuunkantajat. Varsinkin viimeisinä menestysvuosinaan JYP profiloitui joukkueeksi, jonka ikäprofiili on kallellaan heihin, joiden ura läheni loppuaan. Hyvä kuvastin oli kauden maajoukkueturnaukset; siinä missä olympiajoukkueessa nähtiin lukuisia JYPin menestysvuosien pelaajia, nykyisiä pelaajia nähtiin vain nuorisomaajoukkueissa.

Nyt kaikki merkit viittaavat siihen, että kukkaro on pulleampi ja JYP haluaa palata mitalipeleihin. Uusitusta strategiasta on kuiskittu myös urheilujohdon suulla. Nimekkäämmällä joukkueella halutaan luoda kestävää kulttuuria, jonka pohjalta mitalitaistoon ponnistetaan vuosi toisensa jälkeen.

Liigassa laatu suhteutuu aina 14 muuhun joukkueeseen, joten toistuvat sijoitukset kärkipäähän kertovat seurasta enemmän kuin yksi sattumamestaruus, jonka jälkeen valahdetaan takaisin häntäpäähän.

Niin JYP kuin muutkin jyväskyläläiset urheiluseurat ovat näyttäneet, että kestomenestyminen omassa ympäristössä on mahdollista. Siihen vaaditaan kärsivällisyyttä ja ennen kaikkea vakautta, joka hurrikaaniryhmästä on viime vuosina puuttunut. Esimerkiksi mainitun 2018 CHL-mestaruuden jälkeen penkin takana on nähty laskentatavasta riippuen 6–7 päävalmentajaa. Laskee urheilutoimenjohtaja Mikko Viitasen yhdeksi pääkäskijäksi puolen kauden penkkivisiittinsä jälkeen tai ei, on luku käsittämätön näin lyhyelle aikavälille.

Kun KHL:stä vapautuu noin 200 eurooppalaista huippukiekkoilijaa, aika satsaamiselle pienellä riskilläkin on juuri nyt.

Paine isompiin satsauksiin on varmasti kova myös seuran ympärillä. Fanit tulevat keskimäärin katsomaan oman joukkueensa voittoa ja yhteistyökumppanieurot ovat löyhemmässä, jos joukkue on menestyvä ja yksilöt nimekkäitä.

Kun KHL:stä vapautuu noin 200 eurooppalaista huippukiekkoilijaa, aika satsaamiselle pienellä riskilläkin on juuri nyt. Kovenevassa kilpailussa mukana pysyminen on JYPille elintärkeää. Jotta JYP pysyy siinä mukana myös tulevina vuosina, vakauden pitää löytyä, eikä vauhtisokeus saa iskeä.

Mielenkiintoisinta ei ole se, mistä rahat nyt yhtäkkiä löytyvät, vaan se, mitä tehdään vuoden, kahden ja viiden päästä. Varsinkin, jos uusi tuleminen saa heikon alun.

Fanit tulevat katsomaan oman joukkueensa voittoa ja yhteistyökumppanieurot ovat löyhemmässä, jos joukkue on menestyvä ja nimekäs.