Irmeli Huikon teoksissa on vastakohtien vetovoimaa

Helsinkiläisen kuvataiteilija Irmeli Hulkon Sharp & Soft -näyttely Galleria Beckerissä koostuu hänen viimeaikaisista akryylimaalauksistaan. Hulkon teoksissa yhdistyvät tiukan terävät geometriset objektit ja graafiset viivat sekä pehmeämmät orgaaniset muodot.

– Maalauksissani on kyse eräänlaisesta synteesistä, eri asiat kietoutuvat niissä yhteen, Hulkko kuvailee.

Hulkko ammentaa teoksiinsa usein ideoita ympäröivästä maailmasta ja yhteiskunnan tapahtumista. Hän kertoo teosten aiheiden tulevan usein alitajuisesti. Hulkko luonnehtii maalaustensa olevan kuvallisia pohdiskeluja. Hän saattaa käsitellä teoksissaan esimerkiksi rakennettua ja orgaanista, rujoa ja herkkää tai kirkkautta ja pimeyttä.

– Näistä syntyy näennäisten vastakohtien vetovoima, jossa selkeä ja selittämätön kietoutuvat toisiinsa, Hulkko kertoo.

Hulkko on hakenut teoksiinsa vastakkainasettelua ja vuoropuhelua myös värien välille. Hän käyttää maalauksissaan sävyliukumia ja vastavärejä. Maalauksissa kohtaavat esimerkiksi kylmät teräksen ja mustan sävyt sekä hempeämmät pastellivärit.

Hänen maalauksensa syntyvät kerroksellisesti, mikä luo teoksiin syvyyttä. Hulkko maalaa akryylillä päällekkäin useita kerroksia, joita saattaa valmiissa teoksessa olla lähemmäs kymmenen. Hänen maalauksissaan on myös ohuempia läpikuultavia maalipintoja, ja paikoin kankaan struktuuri saattaa näkyä. Hulkko kokee työskentelyssään olennaiseksi kokeilun ja etsinnän.

– Parhaita hetkiä ovat ne, kun lopputulos yllättää itsenikin, Hulkko hymyilee.

Pensseleiden lisäksi Hulkko hyödyntää maalatessaan muun muassa lastoja, vaahtomuovin palasia ja siivousvälineitä. Myös maalin hankaaminen ja poistaminen teoksesta on usein tärkeässä roolissa. Hulkolla on taidegraafikon tausta, ja hän huomaa sen näkyvän myös maalauksissaan.

– Painan joskus kankaalle kuvia esimerkiksi muovilevyllä, jota käytän kuin painolaattaa, hän sanoo.

Irmeli Hulkko: Sharp & Soft. Galleria Becker 2.–20.4.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut