Muuramen kuluvan vuoden jättihanke Mäkelänmäen uusi koulu pääsi viime viikon torstaina vaiheeseen, jolloin rakentajat söivät hernekeittoa.
Muuramen keskustassa oleva vanha Mäkelänmäen koulu on rakennettu vuonna 1976. Muuramen kunnan kiinteistöpäällikkö Reijo Koivuniemi sanoo, että rakennus on elinkaarensa loppupäässä. Sitä on kunnostettu ja yritetty pitää sisäilmaa kunnossa. Koulun viereen tehtiin Noppa-rakennus kahdeksan vuotta sitten, ja kaikista herkimmät opettajat työskentelevät nyt siellä.
Itse koulussa on saatu sisäilmaongelmat hallintaan kapselointien avulla ja tehokkaalla ilmastoinnilla.
Uuteen koulurakennukseen sijoittuvat tammikuussa 2023 luokat kolmannesta kuudenteen ja yksilöllisen opetuksen pienryhmät.
– Muuramessa lapsimäärä ehkä vähän vähenee, mutta kuntaan tarvitaan 500 oppilaan koulu. 1–2-luokat tulevat olemaan Nopassa. Kun uusi koulurakennus on valmis, puretaan vanha koulu, liikuntasali, ruokala ja lämpökeskus. Sen jälkeen rakennetaan uusi liikuntahalli, remontoidaan uimahallia ja Noppaa. Kokonaisuus valmistuu vuonna 2025.
Yksi Mäkelänmäen koulun erikoisuus on maalämpö. Se ei ole näin isoissa rakennuksissa Reijo Koivuniemen mukaan yleistä.
– Mietimme sitä kestävän kehityksen ja ekologisuuden kannalta. Saimme mäelle 27 porakaivoa, joiden keskisyvyys on 360 metriä. Parhaillaan tehdään putkituksia lämmönjakohuoneisiin. Lisäksi keskiosan katoille tulevat aurinkovaraajat.
Luokkiin tulee alakattoon säteilypaneeli, joka luovuttaa joko lämpöä tai viilennystä.
– Keväällä ja loppukesästä luokat voivat olla hyvinkin kuumia. Näin saamme optimiolosuhteet joka luokkaan. Koulun tiloissa on muutakin kunnan toimintaa, joten lämmön säätelystä hyötyvät muutkin kuin oppilaat ja henkilökunta.
Uuteen kouluun tulee varavoimakeskus, eli jos sähköt katkeavat, varasähköä tuotetaan sen voimalla.
Uudisrakennuksen runko toteutetaan teräsbetonipilareilla ja ontelolaatoilla, ja ulkoseinät pääosin massiivipuisilla CLT-elementeillä.
– Luokkahuoneissa on tekstiilimatot. Se vaikuttaa akustiikkaan. Jokaisella lohkolla on omat sisäänkäynnit ja kuraeteiset, jonne jätetään kengät. Meille tulee siis kengätön koulu.

Koulun sisälle tulee opinportaat, joka on nouseva katsomo. Sen edessä on näyttämö ja sen takana musiikkiluokka.
– Kävimme kiertämässä monessa koulussa ja tällainen on monikäyttöinen tila. Rappusille mahtuu noin 350 ihmistä. Siinä voidaan esimerkiksi opiskella, olla hyppytunneilla, ja myös iltakäyttäjät voivat sitä käyttää. Omissa kylissä (koulun lohkoissa) on pieni keskusaula ja pikkunäyttämö. 3.–4.- ja 5.–6.-luokkalaisille on omat tilat, joissa he voivat pitää esityksiä, Koivuniemi kertoo.