Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Apua Ukrainaan Jkl -ryhmä haluaa yhdistää avuntarjoajat ja -saajat

Kansalaistoiminnankeskus Mataran tiloissa toimiva Apua Ukrainaan Jkl on vapaaehtoisista koostuva ryhmä, joka hankkii ja ottaa lahjoituksena vastaan avustustavaroita lähetettäväksi Ukrainan kriisialueille. Ryhmä tekee yhteistyötä muiden järjestöjen ja tahojen kanssa.

Emmili Kananen kertoo, että sotauutisten seuraaminen herätti hänessä halun auttaa konkreettisesti. Myös Riikka Antinaho lähti mukaan vapaaehtoistoimintaan samoista syistä. Yli 20 vuotta sitten Ukrainasta Suomeen muuttanut Anatoliy Artemenko haluaa auttaa kotimaataan, jossa hänen vanhempansa asuvat. Tällä hetkellä ryhmässä on kymmenkunta aktiivisesti toiminnassa mukana olevaa ihmistä. Lisäkäsille olisi tarvetta, ja tarjolla on monenlaisia tehtäviä.

Ryhmä ei vie Ukrainaan vaatteita, vaan esimerkiksi lääkintä-, ensiapu- ja hygieniatarvikkeita sekä ruokaa. Tarpeeseen tulevat etenkin runsasenergiset, nopeasti valmistuvat ja hyvin säilyvät elintarvikkeet, kuten säilykkeet, proteiinipatukat, pähkinät ja keksit. Myös lasten valmisruoille ja äidinmaidonkorvikkeille on kova tarve.

– On muistettava, että kaikkialla ei välttämättä ole sähköjä ruoanvalmistukseen, Emmili Kananen sanoo.

Apua Ukrainaan on saanut yhteistyöhön muutamia ruokakauppoja, joiden yhteydessä on keräyspisteet ja listat tarvikkeista, joista on suurin pula. Antinaho iloitsee, että Jämsänkoskelta tuli lahjoituksena 12 banaanilaatikollista jo ensimmäisellä keräysviikolla.

– Kauppareissulla voi ostaa vaikka yksittäisen keksipaketin tai suklaapatukan, ja jättää sen kärryyn. Ei tarvitse ajatella, että ruokaa pitäisi lahjoittaa kerralla iso kassillinen, kaikki apu on tarpeen, Antinaho muistuttaa.

Apua Ukrainaan -ryhmällä on myös rahankeräyslupa. Kerätyt rahat suunnataan lyhentämättömänä avustustoimintaan. Suomesta on hankittu muun muassa hygieniatarvikkeita sekä luotiliivejä, kiristyssiteitä ja muita erikoistarvikkeita.

– Monia tuotteita ei tällä hetkellä pysty ostamaan Ukrainasta. Esimerkiksi lääkkeiden saatavuus meni monella alueella nopeasti todella huonoksi, joten kauttamme on lähetetty paljon reseptivapaita lääkkeitä, Emmili Kananen kertoo.

Ryhmä on toimittanut yhteistyökumppaniensa kanssa perille jo kahdeksan kuormaa, joista yksi toimitettiin harkovalaiseen synnytyssairaalaan. Ryhmäläiset kertovat, että on hieno tunne, kun saa valokuvan perille menneestä lähetyksestä.

– Merkkaamme lähettämämme pahvilaatikot Suomen lippu -tarralla, joten kuvista on helppo tunnistaa, että laatikkomme ovat menneet perille, Artemenko sanoo.

Jyväskylään on saapunut jo noin 800 pakolaista Ukrainasta, joten ryhmäläiset auttavat myös heitä. Monet Suomeen saapuneet ukrainalaiset etsivät apua sosiaalisessa mediassa. Ryhmäläiset yrittävät parhaillaan ideoida, miten pakolaisille saisi heidän tarvitsemiaan tavaroita tai esimerkiksi oikeankokoisia vaatteita.

– Meillä ei ole toistaiseksi tiloja ja resursseja lajitella isoja määriä vaatelahjoituksia. Yritämme keksiä keinon yhdistää avuntarjoajat ja -saajat ilman välikäsiä, Kananen pohtii.

Mataralle voi viedä ruoka- ja tavaralahjoituksia ma–to kello 16–19 ja lauantaisin kello 15–17. Keräyspiste on myös Tikkakoskella. Ajankohtaista tetoa tarvittavista tavaroista ja tuotteista löytyy Facebookin Apua Ukrainaan Jkl -ryhmästä.