Suomen käsityön museon Aulagallerian kevätkauden näyttely johdattaa hattujen maailmaan. Modistit – hattuja, asusteita ja ammattisalaisuuksia -näyttelyyn on koottu esille suomalaisten modistien taidonnäytteitä eri vuosikymmeniltä. Näyttelyssä pääsee tutustumaan myös hatuntekovälineisiin ja hattujen valmistuksesta kertoviin videoihin.
Näyttelyllä juhlistetaan Suomen Muotiliikkeiden Liiton 80-vuotisjuhlavuotta, ja mukana on kattaus liiton jäsenten valmistamia päähineitä. Näyttelyn kuratoinut modistimestari Fiona Timantti kertoo, että esille haluttiin saada mahdollisimman laaja hattujen kirjo. Samalla esitellään modistien käsityötaitoja ja hatunteon pitkiä perinteitä.
Modistilta vaaditaan luovaa suunnittelukykyä ja idearikkautta. Eri vuosikymmenten muoti on nähtävillä hatuissa, ja mukana on eri käyttötarkoituksiin tarkoitettuja hattuja, kuten kepeitä sulkapäähineitä ja myssymäisempiä hattuja. Hattujen materiaaleina on käytetty muun muassa huopaa, samettia ja nahkaa, ja niitä on koristeltu mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla. Esillä on muun muassa sushihattu, tuhkakuppihattu ja hääkakkuhattu.
Timantti on toiveikas sen suhteen, että suomalainen hattukulttuuri on vähitellen elpymässä, ja päähän valitaan taas muutakin kuin pipoja tai lippiksiä. Timantti nostaa 1940-luvun omaksi suosikkivuosikymmenekseen hattujen osalta, sillä häntä viehättää kyseisen aikakauden estetiikka.
– 1940-luvun hatut ovat usein isoja ja näyttäviä, ja niissä on kreisejä yksityiskohtia, Timantti kuvailee.
Timantti on erikoistunut valmistamaan hattuja burleskitaiteilijoille. Hän löysi hattujen maailman alkujaan vintagevaatteiden kautta.
– Jo lapsena ihailin Suomi-filmien vaatteita. Muistan myös elävästi, miten näin ensimmäistä kertaa Michael Jacksonin Smooth Criminal -musiikkivideon, ja ajattelin, että minäkin haluan olla salakapakan mystinen nainen hienossa asussa ja hatussa, Timantti sanoo hymyillen.
Modistit – hattuja, asusteita ja ammattisalaisuuksia. Suomen käsityön museon Aulagalleria 12.3.–15.5.