Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Havainnot ja oivallukset luonnosta näkyvät Raimo Reinikaisen teoksissa

Multialaisen kuvataiteilija Raimo Reinikaisen Pieni retrospektiivi -näyttely Galleria Beckerissä koostuu hänen maalauksistaan ja piirustuksistaan vuosilta 1966–2021.

Pitkän uran taiteilijana tehnyt Reinikainen on monen tekniikan ja materiaalin taitaja, ja näyttelyssä on esillä muun muassa öljyvärimaalauksia, vesiväritöitä sekä liiduilla, tusseilla ja lyijykynillä toteutettuja teoksia.

Useissa töissään Reinikainen yhdistelee monia eri tekniikoita.

Reinikainen kokee taiteen tekemisessä tärkeänä oivaltavan näkemisen. Hän saa teoksiinsa ideoita usein luonnosta. Reinikainen ei kuitenkaan maalaa todellisia olemassa olevia maisemia, vaan hänen teoksensa ovat enemmänkin havaintoja, vaikutelmia ja mielikuvia. Puuaiheet ovat toistuneet hänen töissään jo vuosikymmenien ajan.

– Asun maalla, ja ikkunasta katsellessani näen kuusimetsän. Kuusen muoto toistuu monissa töissäni, Reinikainen sanoo.

V äreillä on iso merkitys. Teokset syntyvät usein sarjallisesti, ja Reinikainen saattaa käsitellä samaa aihepiiriä monessa teoksessa ja eri värein ja tekniikoin. Näin on esimerkiksi tuoreessa Tulipuu-sarjassa.

Teosten nimeäminen on Reinikaiselle tärkeää. Usein hän saa taiteeseensa inspiraatiota kirjallisuudesta, ja näyttelyn teoksissakin on viitteitä esimerkiksi Kalevalaan. Reinikainen saa aiheita töihinsä myös muiden kirjoittamista runoista.

– En kuitenkaan kuvita runoja. Ne antavat minulle ideoita teoksiin, samalla tavalla kuin ideoita voi tulla vaikkapa maisemaa katselemalla, Reinikainen pohtii.

Hän kertoo osallistuneensa 17-vuotiaana kirjekurssina järjestetylle piirustuskurssille. Into taiteen tekemiseen syttyi. Hän teki uransa alussa 1960-luvulla yhteiskunnallisesti kantaaottavaa pop-taidetta.

– Kyllästyin pop-taiteeseen kuitenkin nopeasti, kun kaikki muutkin alkoivat tehdä sitä, Reinikainen toteaa.

Raimo Reinikainen: Pieni retrospektiivi. Galleria Becker 12.–30.3.2022.