Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rohkea laajennus korona-aikana: Torikulmasta tulikin Miriam’sin kulma

Jyväskylän keskustassa monen toimijan tilat ovat muuttuneet tai muuttaneet parin vuoden sisällä. Yksi sellainen on Torikulmassa sijaitseva Miriam’s kahvila-konditoria.

– Laajennus on monelle edelleen yllätys, koska ihmiset eivät ole liikkuneet keskustassa korona-aikana. Saimme laajennuksen myötä ajatuksen, että tämä on Miriam’sin kulma. Kun tori siirtyy asema-aukiolle, keskuksen funktio ei välttämättä ole enää olla Torikulma, kahvilan yrittäjä Miriam Laitinen sanoo.

Monelle yritykselle korona-aika on ollut haastavaa, eikä toimintoihin ole lähdetty satsaamaan ylimääräistä. Laitisen mukaan myös Miriam’sin laajennus oli riski, mutta tila toi myös turvallisuuden tunnetta.

– Monelle jää varmaan töiden osalta myös hybridimalli päälle, joten tilalle on käyttöä. Kahviloissa tavataan ihmisiä ja tehdään myös etätöitä. Kahvilassamme on nyt myös vuokrattava kokoustila.

Viime kesän ja syksyn aikana valmistuneen laajennuksen myötä asiakaspaikkoja on nyt 138. Kesällä terasseille tulee 40 asiakaspaikkaa lisää.

– Olimme jo katselleet Jyväskylästä uusia tiloja. Kun naapurista vapautui kaksi tilaa, päätimme laajentua kerralla kunnolla. Toisesta tilasta olimme käyneet neuvotteluja jo aiemmin, ja Karin-Kuvan puolen halusimme ehdottomasti, koska siinä on niin hyvät ikkunat ulos, Laitinen sanoo.

Laajennuksen myötä kahvila täyttää Torikulman Asemakadun ja Kauppalaispihan risteykseen jäävän kulmauksen kokonaan. Kahvilan uudessa sisustuksessa on ripaus vintage-henkeä.

– Olen hakenut tunnelmaa Keski-Euroopasta. Myös pöytiin tarjoilu tuo omaa tunnelmaa ja elämää, kun tarjoilijat eivät istu vain tiskin takana. Kyllä kahvikupillisen voi juoda kotonakin, mutta kahvilasta haetaan myös sosiaalista elämystä.

Vanhasta keittiöstä tuli tiskauskeittiö, ja kahvila-konditoria sai suuremman keittiön kahvilan perälle. Lisäksi Miriam’silla on keskustassa kaksi pientä konditoria-leipomoa: Leipälä ja Kakkula.

– Toisessa leivotaan leivät ja pullat, toinen on konditoriapuoli, joka on gluteeniton keittiö. Kun saimme toisen keittiön vuonna 2018, oli loogista, että se on kokonaan gluteeniton; on paljon herkkävatsaisuutta ja jotkut haluavat terveyssyistä välttää viljoja, joten kaikki kakkumme ovat gluteenittomina.

Konditorian tuotteet ovat saaneet asiakkailta kiitosta, mutta mikä sitten on koko kahvilan menestymisen resepti?

– Konseptimme Jyväskylässä on ollut aika uniikki: olemme paikallinen, valmistamme tuotteet itse ja olemme keskittyneet kokonaiselämykseen. Minulla on ollut ajatuksena, että kun astuu kahvilaan, tulee toiseen maailmaan.

Myös korona-ajasta Miriam’s kahvila-konditoria selvisi melko hyvin. Etenkin ensimmäisen, vuoden 2020, sulun jälkeen take away -annokset pitivät myyntiä yllä.

– Monilla myynti tippui lähelle nollaa, joten noin 50 prosentin myyntimme oli ihan hyvä. Moni vakioasiakas halusi kannattaa meitä vaikeinakin aikoina.

Korona-aikana kehitettiin myös Miriam’s Cloud Bakery -palvelu, joka tarkoittaa käytännössä kotiinkuljetusta. Korona-aikana käytössä oli myös oma reittikuljetuspalvelu, jonka mahdollisti ennakkoon tilattujen tuotteiden noutamisen eri pisteiltä Jyväskylästä. Nyt kahvila-konditoria on palannut perinteiseen kotiinkuljetukseen.

– Meillä on oma kuski käytössä päivittäin. Riippuu vähän ajasta ja päivästä, mutta yleensä tilauksen toimitus onnistuu saman päivän aikana. Teemme myös yhteistyötä esimerkiksi Palokan Citymarketin kanssa, jossa meillä on oma hylly. Jatkossakin olemme miettineet noutopisteiden lisäämistä ympäri kaupunkia erilaisten keskusten yhteyteen.

Kahvilayrittäjä näkee Jyväskylän keskustassa potentiaalia, vaikka keskustan liiketilojen autioitumisesta onkin välillä puhuttu. Suurien kauppakeskusten sijaan Laitinen näkee tulevaisuuden pienemmissä putiikeissa – Jyväskylän keskustaan voisi muodostua pienten putiikkien keskittymä, samalla tavalla kuin monissa Euroopan vanhoissa kaupunginosissa on käynyt.

– Uskon, että keskusta kehittyy elämyspainotteiseksi. Ketjuliikkeitä ei välttämättä tule olemaan niin paljoa, mutta second hand -liikkeitä, persoonallisia kahviloita ja ravintoloita tulee lisää. Toivottavasti kaupunki panostaa vielä keskustan yleisilmeeseen ja viihtyvyyteen.

Miriam Laitinen lähti yrittäjäksi vain 19-vuotiaana, suoraan lukion jälkeen yhdessä veljensä kanssa. Aluksi vuonna 2011 Kanaemon Keittiö Oy valmisti ruokaa yksityisille päiväkodeille. Miriam’s Oy perustettiin vuonna 2013, jolloin myös Miriam’s kahvila-konditoria aloitti toimintansa Torikulmassa. Vuonna 2015 toiminta laajeni, kun yritys avasi Vaffeli-kahvilan kauppakeskus Forumiin. Vaffelin toiminta lopetettiin vuonna 2019, eikä myöskään päiväkoteihin enää toimiteta ruokia.

Yrityksen toiminta on keskittynyt kahvilaan ja konditoriaan. Työntekijöitä on nyt 30, osa työskentelee täyspäiväisesti ja osa esimerkiksi opiskelujen ohessa. Laitisen lisäksi Miriam’sin yrittäjinä toimii hänen aviomiehensä. Miriam’s Oy:n liikevaihto oli viime vuonna noin 1,3 miljoonaa euroa.