’’Monille vinyyli on ainoa oikea tapa kuunnella musiikkia’’

Netin suoratoistopalvelujen vallatessa musiikkimarkkinoita ajateltiin, että fyysiset levyt jäisivät historiaan. Tai ainakin jotkut ajattelivat niin, sillä monelle kodin levyhyllyjen täyttäminen on jatkunut entiseen tahtiin. Levymarkkinat voivat hyvin edelleen.

– Fyysisten levyjen myynnit ovat olleet parin vuoden ajan maailmanlaajuisesti nousussa. Etenkin vinyylibuumi on vaikuttanut siihen. Saatavuudessa on ollut välillä jopa haastetta; painot ovat olleet tukossa ja materiaalia ei ole ollut. Välillä on ollut tilanteita, että olisimme halunneet ostaa ja myydä enemmän, kysyntää on, Levykauppa Äxän sisäänostoista vastaava kauppojen esimies Veli Hämäläinen kertoo.

Kun levyjä ei myydä enää marketeissa, ihmiset eivät välttämättä tiedä, että niitä edelleen saa.

– Anttilan konkurssi jätti ison aukon levymarkkinoille. Meillä Äxässä on mennyt hyvin; meillä oli viime vuonna liikevaihdollisesti ennätysvuosi.

Korona-aika näkyi levykaupassa positiivisesti ja etenkin nettikauppa lisääntyi. Hämäläinen kertoo, että viime kuukausien aikana myös kivijalkaliikkeiden myynnit ovat olleet plussalla, kun verrataan edellisen vuoden tilanteeseen.

Levykauppa Äxän hyllystä löytyy sekä CD- että vinyylilevyjä.

– Minun silmissäni CD ei ole koskaan hävinnyt, vaikka vinyyli onkin tullut uudestaan rinnalle, ja mennyt vähän ohikin. Toki vinyylissä on oma juttunsa, soundi on erilainen. Monille vinyyli on ainoa oikea tapa kuunnella musiikkia.

Perusvalikoiman lisäksi levykaupat myyvät paljon albumien erikoispainoksia. Myös c-kasetteja tehdään edelleen, lähinnä keräilymielessä. Yhdestä albumista voi tulla jopa viisikin eri versiota.

– Jos joku isompi artisti tekee muutaman sadan kappaleen erikoispainoksen LP-levynä, niitä voi olla myynnissä yksityisillä markkinoilla jo saman päivän iltana viisinkertaisena hinnalla.

Euromääräisesti Levykauppa Äxän myynnistä vinyylejä on 50 prosenttia, CD-levyjä 40 prosenttia ja loput muita tuotteita. Vinyylin korkeampi hinta vaikuttaa lukemiin, sillä kappalemääräisesti CD-levyjä myydään kuitenkin vielä vähän enemmän. Myös käytettyjen levyjen kauppaa käydään.

– Kaikki hyväkuntoiset käytetyt levyt otetaan vastaan, ne tarkistetaan ja niistä tehdään tarjous. Käytetyille LP-levyille on oma yksikkönsä, niitä tuodaan myös ulkomailta.

Levykaupan asiakashaitari on laaja, joten tiettyä asiakaskuntaa on vaikea nostaa esille. Myös nuoret ovat kiinnostuneet erityisesti LP-levyistä. Musiikkigenreistä eniten myyvät metalli ja kotimainen musiikki. Digitaalinen musiikki on pysynyt vahvemmin netissä. Muissakin genreissä moni tutustuukin artisteihin aluksi netissä ja tekee sen jälkeen ostopäätöksen fyysisestä levystä.

– Omassa nuoruudessa levyjä käytiin kuuntelemassa levykaupan luureista ja ostospäätös tehtiin sen jälkeen.

Levykauppa Äx kattaa kahdeksan kivijalkakauppaa ympäri Suomea sekä nettikaupan. Hämäläinen tuntee alan kuin omat taskunsa.

– En ole koskaan tehnyt muita töitä kuin levykauppaa. Lukion jälkeen menin armeijaan ja armeijasta levykauppaan töihin eli Jyväskylän Airon Musiikkiin. Siellä touhuttiin pitkään. Jyväskylän Levykauppa Äx aukesi vuonna 2005, ja silloin hyppäsin Äxään.

Levykauppa Äx sijaitsee vielä lauantaihin 26.3. saakka tutulla vanhalla paikallaan Väinönkadulla. Kuukauden viimeinen päivä se avaa ovensa vanhan Villen Kuvan tiloissa Yliopistonkadun ja Väinönkadun kulmauksessa. Suurempi kauppa ja suuret julkaisut osuvat miltei samalle päivälle.

– Perjantaina 1. huhtikuuta julkaistaan muun muassa J. Karjalaisen ja Red Hot Chili Peppersin uudet albumit.

Henkilökohtaista

Montako CD-levyä omasta hyllystäsi löytyy?

Muutama tuhat, ehkä 3 000–4 000. Vinyylejäkin löytyy, mutta lähinnä keräilyjuttuja. Tärkeitä levyjä vuosien varrelta ovat olleet metallilevyni; Anthraxin Sound of White Noise ja Megadethin Countdown to Extinction, sekä jyväskyläläisten bändien, Purityn ja Enter My Silencen, levyt.

Mikä oli ensimmäinen CD-levysi?

Queenin Greatest Hits 2, se on tallella edelleen.

Mitä haluaisit osata soittaa?

Bassoa. Kitaraa olen kokeillut ja ostin sellaisen, ei ollut minun juttuni. Rummut ovat vaikeat harrastaa niiden kokonsa vuoksi. Bassoa täytyy ainakin kokeilla. Pianoa olen soittanut pienenä.

Minkä elokuvan soundtrack on säväyttänyt erityisesti?

Äänimaailmana Interstellarin musiikki on huikea. Soundtrackina olen kuunnellut eniten Judgment Nightia, siinä on metalli- ja rap-artistien yhteisbiisejä. Myös Matrixin soundtrack on hyvä.

Mikä on sinulle merkki keväästä?

Aurinko ja lämpö. Kun omaan pihaamme tulee pieni sula läntti asfalttia, menen heti kilkuttamaan aukkoa suuremmaksi rautalapiolla.

Missä asut ja mikä alueessa on parasta?

Sääksvuoressa, mukava rauhallinen alue ja ihan lähellä. Muutimme sinne kuusi vuotta sitten, koska sieltä löytyi meille niin passeli talo. Olen kotoisin Vihtavuoresta.