Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erkki Talvitie pitää suunnitelmaa Tourulan ramppien purkamisesta virheenä – lautakunta samoilla linjoilla

Tourulan ruuhkaiset rampit ovat tuskastuttaneet Jyväskylässä jo vuosia. Vaaratilanteita aiheuttavat Vaajakosken ja Tampereen suunnasta vetoketjumaisesti yhdistyvä liikenne lyhyellä rampilla sekä Tourulasta ruuhka-aikoina Nelostielle asti ulottuvat autojonot. Ongelma aiotaan ratkaista uudella tiesuunnitelmalla, joka oli tiistaina kaupunkirakennelautakunnan käsittelyssä.

Jyväskylän kaupungin entinen suunnittelupäällikkö ja entinen Jyväskylän maalaiskunnan apulaiskunnanjohtaja Erkki Talvitie uskoo, että kaupunki on tekemässä valtavan virheen, jos se hyväksyy ramppien poiston.

– Valtakunnan päätieltä ollaan poistamassa kaupungin tärkein eritasoliittymä pääkadulle ja liikenne ohjataan Kankaan asuntoalueelle ja Vasarakadulle, jossa ei ole isoa liikennemäärää vastaanottavaa pääkatua, hän kiteyttää.

Talvitien mukaan ”virheiden sarjan” ensimmäinen virhe tehtiin yleiskaavassa, johon jätettiin merkitsemättä Tourulan eritasoliittymä. Virhe kertaantuu nyt tiesuunnitelmassa.

– Tiesuunnitelma ei saa olla ristiriidassa kaavan kanssa. Kaupungin viranhaltijat eivät tunnusta emävirhettä vaan toteavat, että kun ely-keskuksen tiesuunnitelmakin on yleiskaavan mukainen. Ely-keskuksen viranhaltijat puolustavat tiesuunnitelmaansa sillä perusteella, että kaupunki on yleiskaavassa ratkaissut eritasoliittymien paikat ja tiesuunnitelma on yleiskaavan mukainen. Kumpikin osapuoli menee toisensa selän taakse, hän toteaa.

Valtakunnan päätieltä ollaan poistamassa eritasoliittymä kaupungin pääkadulle ja liikenne ohjataan asunto- tai liikealueelle, jossa ei ole isoa liikennemäärää vastaanottavaa katua.

Erkki Talvitie

Talvitiellä on käsiteltävälle tieuudistukselle vaihtoehto. Siinä Tampereen suunnasta Tourulaan ja Seppälään johtava ramppi erkanisi jo Heikinkadun sillan kohdalla. Vaajakosken suunnasta Tourulaan ja Seppälään johtava ramppi erkanisi loivennettavalta Oulun suuntaan johtavalta rampilta Tourulantielle.

Seppälän suunnasta etelään Rantaväylälle kääntyville tehtäisiin toinen kaista ruuhkaa helpottamaan. Pohjoiseen lähtevä ramppi jäisi paikalleen ja sitä olisi Talvitien mukaan syytä pidentää.

Vapaaherrantielle Minimanin kohdalle tulisi kiertoliittymä, josta alkaisi ramppi etelään. Se jatkuisi kolmantena kaistana päätiellä Tourulaan erkanevaan ramppiin saakka. Nyt paikalta puuttuu kiihdytyskaista ja liittyminen Nelostielle on ruuhka-aikoina vaikeaa.

Jyväskylän kaupunkisuunnittelu- ja maankäyttöjohtaja Leena Rossi kertoo, että katuverkosta vastaava kaupunki ja valtion teistä maakunnassa vastaava Keski-Suomen ely-keskus ovat tutustuneet Talvitien huomautuksiin ja vaihtoehtoon huolella.

Suunnitelma ei saisi Traficomin hyväksyntää.

Leena Rossi

– Myös konsultti on vaihtoehtoa tutkinut ja mallintanut ne vaadittuihin standardeihin sopivaksi, mutta niissä ei täyty esimerkiksi pääväyläasetus eivätkä toteudu liikenteen sekoittumisalueet. Lohikoskentien ja Vapaaherrantien vaikeaa risteysaluetta idea ei parantaisi mitenkään. Suunnitelma ei saisi Traficomin hyväksyntää, Rossi kertoo.

Rossin mukaan vaihtoehdossa täytyisi puuttua esitettyä tiesuunnitelmaa enemmän yksityisten kiinteistöjen alueisiin, leventää tietä ja siltoja Jyväsjärven rantaan ja samalla puuttua suojeltujen kiinteistöjen pihoihin ja kajota kohteisiin, joilla on todettu luonto- ja kulttuuriympäristöarvoja.

– Valtion tienpitäjän suusta on näin ollen suoraan todettu, ettei viimeisinkään ideaversio ole toteuttamiskelpoinen, hän kertoo.

Talvitien kritiikki isojen liikennemäärien ohjaamisesta pienille kaduille on osittain aiheellinen ja sen ratkaisua on kaupungilla jo tutkittu.

– Kaupunki on sitoutunut parantamaan Nelostien Vasarakadun puolen katujärjestelyjä.

Myös kiinteistöiltä on tullut kaavamuutosanomuksia, joissa toivotaan muun muassa lupia purkaa vanhaa rakennuskantaa. Tiesuunnitelma esittää myös alueella kulkevaa raidetta poistettavaksi, jolloin sitä alaa voidaan ottaa kiinteistöjen käyttöön.

– Vasarakadun tilannetta helpotetaan myös siten, että ohjataan liikennettä Kankaan puolella vahvemmin kohti Tourulan pääliikennevirtaa. Se tarjoaa vaihtoehtoisen reitin kulkea valtatieltä kaupunkiin, Rossi kertoo.

Kaupungin käsittelyssä olevan tiesuunnitelman kustannusarvio on 123 miljoonaa euroa. Erkki Talvitie ei ole arvioinut oman vaihtoehtonsa hintaa, mutta uskoo sen olevan edullisempi.

– Hintasäästöjä odotettavissa, kun ei tarvitse rakentaa Merasimen eritasoliittymää, ei purkaa Tourulan nykyisiä ramppeja eikä rakentaa uutta ylikulkusiltaa ja pitkiä ramppisiltoja tulevalle ja lähtevälle liikenteelle avovankilan kohdalla, ei lunastaa autoliikkeen kiinteistöä eikä korvata yrityksille koituvia haittoja.

– Pahinta on se, että nyt ollaan romuttamassa valtion pääteistä ja kaupungin pääkaduista muodostuvaa liikenneverkkoa. Sillä on vaikutusta myös esimerkiksi Seppälän ja Seppälänkankaan yritysten logistiikkavirtoihin, Talvitie jatkaa.

Jyväskylän kaupunkirakennelautakunta päätti tiistaina äänestyksen jälkeen, ettei se puolla suunnitelmaa Tourulan ramppien poistosta.

Lautakunta jätti kaupunginhallitukselle lausunnon, jossa se toteaa, ettei tiesuunnitelmaan saa tehdä ratkaisuja, jotka aiheuttaisivat merkittäviä ongelmia alueella toimiville yrityksille, työntekijöille, asiakkaille tai asukkaille.

Kaupunki haluaa sälyttää Tourulan eritasoliittymät ja aikoo muuttaa yleiskaavaa, johon eritasoliittymät on merkitty.

Nykyisten eritasoliittymien ja ramppien kapasiteettia ja turvallisuutta on kuitenkin parannettava.