Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Laita radio kiinni, nyt menee hermot!"

Onko sinusta joskus tuntunut siltä, että pää räjähtää, kun kuuntelet asiakaspalvelun jonotusmusiikkia? Kun sama ärsyttävä biisi alkaa soida kolmannen kerran, verenpaine nousee tappiinsa ja puhelu on pakko katkaista.

Jyväskylän ja Oslon yliopisto ovat tehneet yhdessä tutkimuksen siitä, miten vastenmielisen musiikin kuuntelu voi vaikuttaa ihmiseen.

– Tutkimusaihe oli minun ideani, sillä olen aikaisemminkin tutkinut musiikkiin liittyviä negatiivisia tunteita. Paljon on tutkittu esimerkiksi sitä, miksi ihmiset saavat nautintoa surullisesta musiikista. Siitä on vähän tietoa, voiko musiikki herättää epämiellyttäviä tuntemuksia. Psykologiset teoriat ovat jopa väittäneet, ettei musiikki pysty aiheuttamaan sellaisia kokemuksia. Minulla oli oman kokemukseni kautta ajatus, että voi, ja en voi olla maailmassa ainut ihminen joka tuntee näin, musiikkitieteen apulaisprofessori, dosentti Henna-Riikka Peltola sanoo.

Tutkimukseen kerättiin aineisto anonyymisti vuonna 2019 verkkolomakkeella.

Vastenmielisessä musiikissa saattoi olla vastausten perusteella esimerkiksi kovia ääniä, matalia taajuuksia, vihlovia ja kimeitä ääniä sekä laulajan ääneen tai tulkintaan liittyviä piirteitä. Joillekin vastaajille jokin tietty musiikin tyylilaji riitti tekemään siitä ärsyttävää.

– Lyriikat ovat toisille tärkeässä osassa ja toiset eivät kuule niitä ollenkaan. Tunnen ihmisiä, että kun musiikki alkaa ja melodia on hyvä, he eivät kuule sanoja ollenkaan. Toisia taas ärsyttävät sanoitukset todella paljon.

Tutkimuksen vastauksissa tunnistettiin kaksi kuuntelijatyyppiä: toinen reagoi vahvasti vastenmieliseen musiikkiin ja toiselle kokemus oli lievempi.

– Tutkimuksessa oli tosi kiinnostavia vastaajien fyysiset tuntemukset. Osa heistä tunsi, että verenpaine nousee, on painava tunne rinnan, pään tai kurkun seudulla tai tulee hermostunut ja aggressiivinen olo. Jotkut vastaajat kertoivat, että jos jonkun laulajan ääni kuulostaa vihaiselta tai kireäl­tä, se tunne tarttuu itseenkin, Henna-Riikka Peltola kertoo.

Osa vastaajista kertoi, että sellaisella hetkellä, kun musiikki alkaa ärsyttää, heille tulee tarve poistua paikalta tai laittaa musiikki pois. Tai mennä jopa sanomaan naapurille, että laittaa seinän takaa kuuluvan ärsyttävän musiikin pois.

– Autoillessa ei kannata kuunnella musiikkia, joka ärsyttää. Varsinkaan, jos on taipuvainen tieraivoon, Henna-Riikka Peltola toteaa.

Se yllätti tutkijat, että monia vastaajista nolostutti se, miten vahvasti he reagoivat ärsyttävään musiikkiin. He eivät voi kertoa sitä muille kovinkaan helposti.

– Se liittyy nimenomaan siihen ajatukseen, että kun tämä on vain musiikkia, miksi hermostun niin paljon. Kiinnostavalla tavalla ajattelemme, että musiikkimaku kertoo paljon meistä ihmisenä. Jos on poikkeava musiikkimaku siinä sosiaali­sesta kuplassa, jossa on, joutuu vähän piilottelemaan omia ajatuksiaan.

Henna-Riikka Peltola kertoo olevansa hyvin herkkä musiikille, ja hän ei pysty sulkemaan sitä pois.

– Olen herkkä ylipäänsä äänille, vaikka ne eivät olisi musiikillisiakaan. Tosi raskas black metal uuvuttaa minua fyysisesti. Lisäksi jotkin iskelmägenret ovat sellaisia, etten jaksa niitä kuunnella. Olen myös tilannesidonnainen. Joskus vaan päätän kuunnella ärsyttävääkin musiikkia tai kuuntelen sitä analyyttisesti työni vuoksi. Jos on kahta eri musiikkia vaikkapa kotona, sille olen hyvin herkkä.