Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ensimmäisen kodin ostaja tarvitsee neuvoja

Muutama vuosikymmen sitten ensiasunto oli useimmiten yksiö tai kaksio. Kun elämä meni eteenpäin ja perhe mahdollisesti kasvoi, ostettiin yksi huone kerrallaan lisää.

Nykyisin ostetaan ensiasuntoja rohkeammin; jopa omakotitaloja.

– Yleensä ensiasunnon ostaminen lähtee liikkeelle unelmasta tai siitä, että nuoret muuttavat kotoa pois. Silloin mietitään vaihtoehtoja. Nuori, tai vähän vanhempikin voi miettiä, onko taloudellisesti järkevää hankkia ensiasunto vai maksaa vuokraa. Toinen asia on itsenäisyys. Italiassa voivat 40-vuotiaat asua vielä kotona, mutta Suomessa muutetaan usein pois vanhempien luota jo 18-vuotiaana, OP Kodin toimitusjohtaja Janne Särkkä sanoo.

Myyntineuvottelija Johanna Valkeinen jatkaa, että nykyisin moni on orientoitunut sijoittamiseen eri lailla kuin edelliset sukupolvet.

– He miettivät, että on järkevää ostaa asunto opiskelija-asunnoksi ja samalla alkaa kartuttaa omaisuuttaan, Valkeinen toteaa.

Ruotsissa ja Norjassa on ollut vuosikymmeniä isot asuntolainat ja pitkät laina-ajat, jopa 40–50 vuotta.

– Esimerkiksi Ruotsissa oli pitkään kehityskulku, että vaurastuttiin samalla, kun maksettiin asuntolainaa. Sitä ei ollut välttämättä tarkoitus maksaa koskaan kokonaan takaisin ja rahaa jäi elämiseenkin. Muissa Pohjoismaissa on hankittu heti isokin asunto, jossa voidaan asua väljästi eikä tarvita monia muuttoja. Nyt Suomessa on alkanut olla vähän samantyyppistä ajattelua, Janne Särkkä sanoo.

OP Koti on tehnyt oppaan ensiasunnon ostajalle. Esite tuli painosta helmikuun lopussa, ja siihen koottiin mahdollisimman paljon tietoa ensiasunnon ostoa suunnittelevalle.

– Ensiasunnon ostajan rooli asuntomarkkinoilla on merkittävä. Asuntokauppa ketjuttuu ja ensiasunnon ostaja on usein käynnistämässä ketjua. Haluamme toimia myös yhteiskuntavastuullisesti sillä tavalla, että nuoret eivät voi olla asuntokaupan asiantuntijoita. Haluamme antaa heille vahvempaa neuvontaa ja tarjota apua. Voimme kertoa esimerkiksi, mitä pitää ottaa huomioon taloyhtiön taloudellisesta tai teknisestä tilanteesta, Janne Särkkä kertoo.

Hänestä on tärkeä auttaa nuorta siinä, että sijoitus, jonka hän tekee, olisi kestävä. Miten esimerkiksi ylläpidetään asunnon arvoa.

– Kannustamme asunnon ostosta haaveilevaa ajattelemaan ostamisen kriteereitä ja vaihtoehtoja laajasti. Pitää antaa itselle mahdollisuus tutustua vaihtoehtoihin, joita ei ole tullut edes ajatelleeksi. Muutama vuosi sitten tehtiin tutkimus, että vain neljä prosenttia asunnon ostajista ostaa tarkalleen sellaisen asunnon esimerkiksi kooltaan, mitä oli suunnitellut.

Asiakkaiden kanssa paljon työskentelevä Johanna Valkeinen jatkaa, että usein ensiasunnon ostajat eivät uskalla haaveilla uudistuotannosta.

– Ensiasunnon ostaja pystyy ostamaan kodin myös uudistuotannosta. Usein ajatellaan, että hinta on korkea. Uudiskohteistakin löytyy nuorille ostajille esimerkiksi kohtuuhintaisia rivitalokaksioita. Uusissa asunnoissa on paljon hyötyjä. Niissä on nykyaikaista tekniikkaa eikä ole pelkoa remonteista lähivuosille, Valkeinen sanoo.

OP Koti toimi aikaisemmin keskustassa Forumin alakerrassa, mutta ison kiinteistöremontin vuoksi heidän piti lähteä vanhoista tiloista pois. Nyt toimitilat ovat Forumin ylimmässä kerroksessa, jonne tehtiin hyvin erilainen toimistotila. Siellä on tavallaan kaupunkimiljöö pienoiskoossa katuineen ja penkkeineen. Silti työntekijöille on omat työtilansa, jossa he voivat työskennellä rauhassa.

– Asiakkaille esitetään nykyään paljon visuaalista materiaalia, ja siihen meillä on nyt oma tapahtumatila. Lisäksi on muun muassa yksiö, joka on 25-neliön kokoinen eli sitä katsoessa voi miettiä, miltä yksiön koko näyttää. Voimme juoda asiakkaan kanssa vaikka kahvit ja jutella, millainen hänen elämäntilanteensa on. Aina ei tarvitse tulla osto- tai myyntiaikeisessa tänne, vaan voidaan jutustella muutenkin, Janne Särkkä sanoo.

Tapahtumatilassa esimerkiksi taloyhtiöt voivat järjestää tilaisuuksia ilman korvausta, mutta jokin suhde pitää olla OP-ryhmään.

OP Koti järjestää uusissa tiloissa tuparit 19.3. osana ensiasunnon ostajan viikkoa.