Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perinteikäs Kahvila Kotiruoka lopettaa 32 vuoden jälkeen – melkein kaikki ruoka on valmistettu aina itse

Kun Kahvila Kotiruoan yrittäjä Sirpa Satosaarelta, 65, kysyy, mikä on saanut asiakkaat palaamaan hänen yritykseensä aamukahville ja lounaalle vuodesta toiseen, tai tilaamaan pitopalvelun perhejuhliinsa, hän ei tiedä.

– Pojat (asiakkaat) sanoivat yksi päivä, että eiköhän soiteta museovirastoon ja museoida tämä paikka. Jäätkö sitten tänne töihin, he kyselivät, Satosaari naurahtaa.

Lämpimän yhteishengen lisäksi maistuva kotiruoka lienee olennaisin syy siihen, miksi Kahvila Kotiruoka on pärjännyt vaikeampienkin aikojen yli.

– Käytetään kermaa ja mausteita, tehdään perinteisiä ruokia. Olemme tehneet lähes kaiken itse. Kotimaiset marjat olemme ostaneet syksyllä pakkaseen, ja meillä on hyvät liha- ja juurestoimittajat. Rinki ympärillä on ollut tosi hyvä, joten kiitos kuuluu myös heille.

Yritys aloitti toimintansa vuonna 1990.

– Ei tämä kultakaivos ole ollut, mutta välillä on saanut voita leivän päälle. Lamasta ja koronastakin selvittiin hengissä, eikös se ole ihan hyvin, Satosaari hymyilee.

Kahvila Kotiruokaan on etsitty jatkakaa jo vuoden ajan. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että yritys sulkee ovensa lopullisesti perjantaina.

– Se harmittaa kaikista eniten, että yritykseen ei löytynyt jatkakaa. Ei ole kauheasti jäljellä paikkoja, jossa ruoat tehdään alusta loppuun saakka itse. Tästä olisi ollut helppo jatkaa, kun on valmis asiakaspohjakin.

– Se on saattanut pelottaa ihmisiä, kun olen kertonut, miten paljon olen tehnyt itse kaikenlaista. Mutta yrittäjänä ei voi jämähtää paikalleen – se ei ole hyvä. Pitää yrittää olla monipuolinen. Tunnen vähän alan yrittäjiä, mutta ne, jotka tunnen, tekevät alan töitä monipuolisesti, Satosaari jatkaa.

Kahvila Kotiruoka on toiminut lounaspaikkana ja sen lisäksi se on toimittanut ruokia vanhuksille; arkisin lämmintä ruokaa ja viikonloppuisin kylmänä. Pitopalvelupuoli on pitänyt yrittäjän kiireisenä myös viikonloppuisin. Parhaimmillaan työntekijöitä on ollut neljä, ja ruoanjakajia on ollut erikseen. Yksi suurimmista asiakkaista oli aikoinaan Jyväskylän yliopisto, jonne yritys toimitti tarjoamiset viiden vuoden ajan.

– Kun oli paljon tilauksia, työpäiväni alkoivat kello 2–3 aikaan yöllä. Lepäsin silloin, kun kerkesin.

Satosaaren silmät kostuvat, kun hän muistelee yrittäjävuosiaan taaksepäin. Erityistä kiitosta saavat asiakkaat, jotka ovat hänen mukaansa olleet todella ihania.

– On ollut vaiherikasta ja tosi antoisaa, aika on mennyt nopeasti. Meillä on ihanat asiakkaat ja hyvät työntekijät. Ilman hyviä työntekijöitä mikään ei onnistu, hän kiittelee.

Satosaari kävi nuorena keittäjälinjan. Sen jälkeen hän on itse oppinut ruoanlaittaja. Esimerkiksi työntekijöiden mukana yritykseen on tullut välillä uusia ruoan valmistustapoja. Satosaari on myös ahkera radion kuuntelija, ja erilaisista kokkiohjelmista hän on saanut monenlaisia vinkkejä uralleen.

– Joitakin määrättyjä asioita olen pitänyt alusta saakka, että ne pitää tehdä näin. Esimerkiksi karjalanpaistista en ole antanut periksi; aitoon karjalanpaistiin ei tule mielestäni juureksia, meillä on ollut puutarhurinpaisti erikseen.

Kahvila Kotiruoan toimipiste sijaitsi yhdeksän vuotta nykyisen Etolan tiloissa, josta se muutti vanhan Midaren taloon Seppälän Ahjokadulle.

Yritys on viimeistä päivää auki 18. maaliskuuta.