Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jyväskeskuksen vuokralaiset vaihtuvat, mutta 20-vuotias Fantasiapelit pysyy

Maaliskuun 20. päivä 20-vuotissyntymäpäiviään viettävä Jyväskylän Fantasiapelit on tuttu näky Jyväskeskuksen toisessa kerroksessa. Vaikka myymälä ei aivan ohikulkureitillä sijaitsekaan, asiakkaita virtaa sisälle tasaiseen tahtiin.

– Sijainti keskustassa on sopivan keskellä, lähellä Kompassia. Vaikka Jyväskeskus on autioitunut siitä, mitä se oli kymmenen vuotta sitten, Fantasiapelit on erikoisliike ja vakioasiakaskuntamme kyllä löytää meidät. Mieluummin toki naapurissa olisi jotain, eikä tyhjää liiketilaa.

– Jos myyntimme olisi kiinni satunnaisista ohikulkijoista, ongelmia voisi olla, myymäläpäällikkö Jukka Palmroos pohtii.

Fantasiapelit on erikoistunut fyysisiin peleihin. Valikoimasta löytyy erilaisia keräilykortti-, lauta- ja roolipelejä sekä miniatyyreja. Saatavilla on myös mangaa ja länsimaista sarjakuvaa.

Palmroosin mukaan suurin osa asiakkaista on sellaisia, jotka ovat pelanneet aina.

– Vaikka monet asiat ovat menneet digitaalisemmiksi, se ei ole vaikuttanut meillä. 20 vuoden aikana olen huomannut, että lautapelit ovat alkaneet kiinnostaa yhä suurempaa ihmisjoukkoa. Osittain siksikin, että suomenkielisiä pelejä saa nykyään paljon.

Kovin syvällä pelimaailmassa ei tarvitse olla löytääkseen hyllystä myös jotakin tuttua: perinteisiä pelikortteja ja shakkilautoja myydään myös.

– Johtuen eräästä televisiosarjasta (Musta kuningatar), kysyntä räjähti käsiin. Shakkipelit myytiin viime vuonna loppuun ympäri Suomea.

Fantasiapelien toimitiloissa on myymälä ja pelitila. Joka illalle on määritelty jokin peliteema: maanantaina on lautapelejä, tiistaina roolipelejä ja keskiviikosta sunnuntaihin pelataan erilaisia keräilykorttipelejä. Järjestetyissä peli-illoissa käy noin 40–50 pelaajaa viikoittain.

– Torstaina on myös figumaalausilta. Kivijalkamyymälän etu on, että tukee sitä harrastusta, jota myy. Jyväskylässä on paljon opiskelijoita ja vaihtuvuutta, joten peliseuraa myös etsitään kauttamme. Sosiaalinen aspekti on tärkeä.

Palmroosin mukaan korona-aika on näkynyt myymälässä yllättävän vähän.

– Vuoden 2020 alussa oli pari kuukautta hiljaisia ja ihmisillä oli paljon aikaa, joten monet kävivät hakemassa miniatyyrejä ja maalaustarvikkeita eli sellaista ajanvietettä, jota voi tehdä yksinkin. Kesällä myynti palautui aika normaaliksi.

Fantasiapelit eli Fantasiapelit Tudeer Oy, on suomalainen vuonna 1986 perustettu kauppaketju. Toimipaikat sijaitsevat Jyväskylän lisäksi Tampereella, Turussa, Helsingissä, Kuopiossa, Joensuussa ja Oulussa. Yrityksellä on myös nettikauppa, jota hoidetaan Helsingistä käsin. Jyväskylässä työskentelee kaksi täyspäiväistä ja yksi puolipäiväinen työntekijä.