Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elokuvat | Erilainen Austen-tulkinta, tuttu Hemingway

Suoratoisto

Love & Friendship (2016).

O: Whit Stillman. Elisa Viihde.

***

Love & Friendship pohjautuu Jane Austenin vähemmän tunnettuun kirjeromaaniin, jossa viehkeä, mutta varaton leskirouva Susan ( Kate Beckinsale) pyrkii kapuamaan sosiaalisia ja taloudellisia tikapuita hyvien naimakauppojen avulla.

Aiemmin yhdysvaltalaisen yläluokan ja opiskelijoiden modernia kaupunkilaiselämää kuvanneen Whit Stillmanin hyppy 1700-luvun Englantiin näkyy lähinnä lavastuksessa ja puvustuksessa. Hän on säilyttänyt satiirisen tyylinsä, jossa replikointi on tarkkaa ja ­nopeaa, ja Love & Friendshipista puuttuu historiallisille pukudraamoille tyypillinen jäykkyys.

Kärjistäen voisi sanoa, että elokuvan naishahmot ovat austenilaisia ja Stillmanin kynänjälki näkyy selvemmin miesten piirteissä.

Hemingway & Gellhorn (2012).

O: Philip Kaufman. HBO Max.

**

Hemingway & Gellhorn kuvaa Ernest Hemingwayn ( Clive Owen) ja Martha Gellhornin ( Nicole Kidman) yhteiseloa, joka kulki halki Espanjan sisällissodan, mutta jonka pahimmat taistelut käytiin kotirintamalla Key Westissa.

Näkökulma on näennäisesti Gellhornin, mutta silti hän jää narsistisen ja omistushaluisen Hemingwayn varjoon muutenkin kuin vertauskuvallisesti. Mitään uutta näkökulmaa elokuva ei heidän suhteeseensa tuo.

Espanjan tapahtumia sitoo yhteen elokuvahanke Espanjan maa (1937), ja muutoinkin kerrontaan on yhdistetty aitoa sotakuvaa. Visuaaliset tehokeinot, jotka toimivat Kaufmanin Olemisen sietämättömässä keveydessä (1988), tuntuvat nyt lähinnä yritykseltä peitellä tv-elokuvan tuotannollisia puutteita.

Siinä missä Martha vaikuttaa todelliselta ihmiseltä, esitetään Ernest sankarikirjailijana, joka suoltaa tunnetuimpia aforismejaan kuin se olisi ollut hänen luontainen puhetapansa. Toisin sanoen Hemingway & Gellhorn toisintaa Hemingwayn itsestään rakentamaa myyttiä ilman, että edes yrittäisi katsoa sen taakse.

Yle Areenasta löytyvä kuusiosainen dokumenttisarja Hemingwaysta onnistuu siinä huomattavasti paremmin.