Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähteen ensimmäisessä kerroksessa on toukokuun lopulle asti Ernst Mether-Borgströmin kuvataideajattelua kuvin ja veistoksin esittelevä näyttely Ajatusviivoja. Näyttely avaa Lähteen uuden tapahtuma- ja näyttelytila Tietoniekan sekä tiedekasvatustila Taitoniekan, jossa järjestetään työpajoja.
Näyttelyssä on esillä Mether-Borgströmin tuotantoa 1940-luvulta 1990-luvulle. Hän oli monipuolinen taiteilija, ja esillä on muun muassa maalauksia, grafiikkaa ja pienoisveistoksia.
Mether-Borgström oli kiinnostunut konkretismista, ja samat elementit, muodot ja värit toistuivat sekä hänen kaksiulotteisissa teoksissaan että veistoksissaan. Avoimen tiedon keskuksen suunnittelija Kati Karvonen kertoo, että Mether-Borgströmin taiteellista työskentelyä ohjasi usein intuitio, ja hän oli jatkuvasti kiinnostunut uusien ilmaisumuotojen etsimisestä.
– Mether-Borgström oli taiteilijana utelias. Värit ja muodot olivat hänelle erityisen tärkeitä, ja yksi toistuva elementti hänen teoksissaan olivat mustat viivat. Mether-Borgström teki rinnakkain esittäviä ja abstrakteja aiheita varsin pitkään, vaikka ensimmäinen abstrakti maalaus syntyikin jo 40-luvulla, Karvonen kuvailee.
Näyttely on osa Tiedettä kaikille -toimintaa, jonka ideana on innostaa kaikenikäisiä oppimisen ja tutkitun tiedon pariin. Suunnittelija Jonna Timonen kertoo, että näyttelyn yhteydessä järjestetään monitieteisiä työpajoja lapsille ja nuorille, joten kokonaisuus toimii myös oppimisympäristönä. Työpajoissa pääsee leikittelemään ja kokeilemaan, ja niissä yhdistellään muun muassa kuvataidetta ja matematiikkaa.
Näyttelykokonaisuus on osa JYUniorit – lasten ja nuorten yliopistotoimintaa, jota toteuttavat yhteistyössä Jyväskylän kesäyliopisto, Jyväskylän yliopiston tiedemuseo ja Keski-Suomen LUMA-keskus. Näyttelyn ja työpajojen toteuttamista on tukenut Mether-Borgströmin säätiö.
Ajatusviivoja – Ernst Mether-Borgströmin abstrakteja teoksia. Yliopiston kirjasto Lähde / Tietoniekka 24.1. — 29.5.