Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Noin 80 solistia on vastannut ”kyllä”, kun Lasse Hirvi on kutsunut vieraaksi lauluklubille

Jyväskylän kaupunginteatterin kapellimestari Lasse Hirvi aloitti työnsä kaupungissa hieman yli kahdeksan vuotta sitten. Oman työnsä oheen hän toi tuliaisena lauluillan Kapun lauluklubi. Lauluklubia hän veti Helsingissä jo useamman vuoden. Lauluklubeilla kohtaavat solisti ja pianisti.

– Kun tulin Jyväskylään vuoden 2014 elokuussa, jo lokakuussa oli ensimmäinen lauluklubi. Vakiopaine on loistava paikka klubeille. Taiteilijoille siellä on yhteisöllinen ja hieno fiilis. Vierailevat solistitkin ovat ihastelleet, että on upea paikka. Kaksi viikkoa sitten esiintynyt Marion Rung sanoi sen yleisöllekin ääneen. Hänellä on sentään noin 60 vuoden ura takanaan, ja kokemusta tuhansista esiintymispaikoista.

Suurin osa lauluklubilla Jyväskylässä vierailleista artisteista on Lasse Hirvelle ennestään tuttuja. Hän oli 25 vuotta Helsingin kaupunginteatterin pianisti-kapellimestarina ja tutustui hyvin näyttelijöihin. Lisäksi hän teki paljon keikkoja ja säesti artisteja.

– Kapun lauluklubeilla on käynyt Jyväskylässä vuosien aikana noin 80 solistia. Jos jokainen heistä laulaa noin 15 kappaletta, siitä koostuu pitkälle yli tuhannen kappaleen ohjelmisto. Vaikka tunnen paljon musiikkia, tulee silti vastaan paljon uutta materiaalia, ja se on kiinnostavaa. Solistit saavat päättää ohjelmiston ja tyylilajin.

Ennen konserttia Hirvi ja solisti pitävät yleensä yhdet treenit.

– Konserttiin jää aina vähän jotain auki ja se kuuluu homman luonteeseen. Olen kuullut, että yleisö pitää siitä, kun on vähän sellainen ”kaikki on mahdollista” -fiilis. Konsertin ohjelmisto ei ole viimeisen päälle valmisteltua. Lavalla meillä on jatkuvaa kommunikointia solistin kanssa ja se toimii molempiin suuntiin.

Marion Rung käynnisti helmikuun lopussa kevätkauden Kapun lauluklubit ja maaliskuun lopussa esiintyy näyttelijä Pertti Koivula. Huhtikuun lopussa on solistina näyttelijä Sinikka Sokka jo toista kertaa, ja toukokuussa tulee esiintymään Jussi Raittinen. Tästä vierailusta kapu on erityisen mielissään.

Teatterin kapellimestarin työ on Lasse Hirven mukaan mielekästä ja haasteellista.

– Kapellimestarin pitää olla valmis kaikenlaisiin musiikin tyylilajeihin. Tämä työ on sellaista, että se vaatii harvinaisen laajaa tietämystä musiikin eri tyylilajeista ja kykyä toteuttaa niitä. Työssäni voi tulla vastaan mitä vaan ja se on sekä haaste että homman suola. Jyväskylän kaupunginteatterissa on ollut kahdeksan vuoden aikana hyviä produktioita ja onnistuneita valintoja, Lasse Hirvi sanoo.

Musikaalien lisäksi hän on säveltänyt ja sovittanut musiikkia myös kaupunginteatterin musiikkinäytelmiin.

Koronavuosiin osui hänen lempimusikaalinsa eli West Side Story. Sen esityskausi jouduttiin keskeyttämään vuonna 2021. Nyt ohjelmistossa oleva The Addams Family oli myös esitystauolla, mutta nyt se on taas ohjelmistossa.

– The Addams Familyä ei ole esitetty paljonkaan Suomessa ja Jyväskylässä se on vetänyt todella hyvin yleisöä. Se on kauhukomedia, jossa pelataan mustalla ja vinolla huumorilla. Musiikki myötäilee samaa ajatusta. Musiikin dramaturgia on loistava ja siinä on suuria yllätyksiä.

Huhtikuun alussa alkaa seuraavan musikaalin harjoitukset, mutta sen suunnittelu on jo hyvässä vauhdissa.

– Nyt pitäisi saada työryhmälle nuotit valmiiksi ja tähän musikaaliin minun pitää editoida poikkeuksellisen paljon musiikkia. Ensi syksynä tulee kotimainen musikaali ohjelmistoon, Lasse Hirvi sanoo salamyhkäisesti.