Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rehtori räppää kehorauhan puolesta ja kehuu Jyväskylän rapkulttuuria

Jyväskyläläinen räppäri Erika Forsberg, artistinimeltään Rehtori, yhdisti voimansa Organ!k-yhtyeen kanssa ja julkaisi kehorauhan puolesta kantaaottavan omakustanteen VALMIS.

– Ihannekehon paineet kohdistuvat kaikkiin sukupuoliin. Tytöt ja naiset ovat heikommassa asemassa historiallisen näkökulman takia, koska jonkun muun katse on aina määrittänyt kehon arvon eli minkälainen keho on miellyttävä silmälle. Jokaisella keholla on oikeus olla olemassa, eikä sen arvoa mitata suorituksilla, painolla tai värillä, Forsberg sanoo.

Hän julkaisi Rehtori-nimeä kantavalla Youtube-kanavallaan myös videon, jossa hän kommentoi laihdutuskulttuuria ja erilaisia laihdutuskampanjoita. Videosta ja biisistä tehtiin myös tehtäväpaketti liikunnan ja terveystiedon opettajille yhdessä Syömishäiriöliitto SYLI ry:n kanssa. Aiheeseen liittyvää opetusmateriaalia löytyy artistin Youtube-kanavalta.

– Koin, että biisi tarvitsi kommentit. Pohdin etuoikeutettua asemaani kehorauhaan ja sitä, kuka kehon arvon määrittää. Kehorauhasta puhuminen ei ole niiden asia, joiden keho ei jostakin syystä kuulu ihannemuottiin – se on kaikkien asia.

Forsberg työskentelee opettajana ja kohtaa asian myös työssään.

– Sosiaalinen media ei ole ainakaan helpottanut paineita, hän sanoo.

Sanattomat ilmaisumuodot olivat Forsbergille tuttuja muun muassa sirkustaiteen ja breikkaamisen kautta, mutta riimittely tarttui häneen vähän sattumalta freestyle rap -klubilta vuonna 2017. Hän oli yleisössä.

– Siellä oli enemmän räppäreita ringissä kuin katsojia. Mikki kiersi ringissä ja huomasin, että vastaan rappiin päässäni, kuin olisi tullut oma vuoroni. Mielestäni edelleen Suomen paras räppäri, Are, oli mikissä ja Soul Valpio oli järjestämässä tapahtumaa.

Forsberg alkoi kirjoittaa riimejä ylös. Vasta seuraavana vuonna hän uskaltautui räppäämään ääneen. Rohkaisua hän sai Jyväskylässä toimivan Kulttuuriyhdistys TUFF ry:n maksuttomalta raptyöpajalta. Siellä Forsberg tapasi myös muita hiphop-kulttuurista kiinnostuneita.

– Jyväskylässä on erittäin aktiivinen, miesvoittoinen rapkulttuuri. Täällä on paljon eri-ikäisiä, jotka räppäävät ja tuottavat eli tekevät biittejä. Musiikki yhdistää monen ikäisiä harrastajia.